Asta e unul din preferatele medicilor cezarianisti. Parca abia asteapta sa te vada cu ochelari ca iti spun ca gata, nu putem naste natural, e risc sa ne iasa ochii din cap cand impingem. Si e din pacate un loz castigator si pentru gravidele care nu au chef sa ‘se chinuie‘. Se duc frumusel la oftalmolog, care le da un certificat pro-cezariana si ala e. Am auzit medici ginecologi care spuneau clar ca e conflict de specializari si ca nu se pot baga peste parerea altui medic. Nu pricep atunci de ce se baga oftalmologul peste obstretician.

Miopia ca indicatie de cezariana e un mit in care credeam si eu (de fapt sunt putine pe care nu le credeam acum vreo 2 ani, noroc ca am dat peste cativa oameni care mi-au bagat mintile in cap). Odata ce te apuci si citesti despre asta insa incep sa dispara temerile si sa apara logica si sensul adevarat al lucrurilor. Si daca mai ai si norocul sa discuti cu specialisti care sa iti explice stiintific cum functioneaza treaba, atunci e si mai usor.

Pentru ca nu am niciun interes sa va plictisesc cu tot felul de date, o sa va prezint sumar care sunt falsele riscuri ale unei nasteri naturale atunci cand suferi de miopie, precum si care sunt cele reale.

  1. Cele mai recente studii concluzioneaza ca riscurile apar doar in cazul femeilor care sufera de o miopie mai mare de -6. Pe de alta parte, oftalmologii sustin ca de fapt nu dioptriile sunt cele care conteaza, ci existenta unor patologii ale retinei, respectiv modificarile degenerative ale fundului de ochi, cum ar fi coroidoza miopica. In rest, poti naste natural chiar daca suferi de miopie.
  2. Exista anumite teste care se fac gravidelor cu o miopie foarte mare, tocmai pentru a masura riscul unei dezlipiri de retina.
  3. Sunt si femei care nu au miopie si la care acest risc poate exista. El nu ajunge sa fie masurat pentru ca in general nu exista motive sa fie cautat.
  4. Indicatia de cezariana vine totusi neglijent si superficial din partea medicului, deoarece adevarata indicatie ar trebui sa fie de a nu forta expulzia copilului in timpul nasterii. Asta inseamna a lasa femeia sa nasca in ritmul ei, de a lasa copilul sa se nasca in ritmul lui, fara a impinge cu disperare fie ca simtim sau nu sa facem asta. Sunt medici sau asistente care te incurajeaza ca niste majorete la datorie ‘impinge, impingeee‘, dar nu fac decat sa te forteze si sa creeze chiar circumstantele perfecte pentru aceste riscuri.
  5. Probabil ati vazut sau ati auzit de femei care dupa nastere au avut ochii rosii, injectati. Ce s-a intamplat a fost spargerea unor mici vase de sange de la nivelul ochiului, din cauza efortului. Aceste pete dispar insa in cateva saptamani si nu reprezinta motiv de ingrijorare.
  6. Adevarata grija a noastra ar trebui sa fie tratamentul ‘uman‘ fata de gravida in timpul nasterii. Daca travaliul nu ar mai fi grabit cu atata medicamentatie, iar medicii si moasele sau/si asistentele nu are fi atat de lipsiti de rabdare si sensibilitate, atunci nici femeia n-ar mai impinge mult, fortat si deseori gresit, conducand la probleme diverse, nu doar la mult-discutata dezlipire de retina.
  7. Din acest motiv as numi aceasta problema ‘semi-mit‘, deoarece porneste de la o problema reala si o urma de adevar si empatie pot extrage din povestile femeilor care au trecut sau s-au temut sa nu treaca prin asta.
  8. Ca in majoritatea situatiilor, depinde foarte mult de femeie, de ceea ce stie ca trebuie si e bine sa faca in travaliu. Inclusiv impinsul are 2 coordonate: una instinctiva si una care se ‘invata‘. Cea instinctiva merge mana in mana cu permiterea unui curs cat mai natural al travaliului si al nasterii. Cea care se invata tine de ajutorul enorm pe care il primesti respirand corect, stand corect, impingand corect, nu in piept, nu in stomac si in mod cert nu in ochi.
  9. Sfatul meu este sa cautati sa mergeti la un curs de Lamaze unde veti fi invatate toate astea – tehnici de respiratie, pozitii favorabile in travaliu, cand si cum sa impingeti. E un sfat pentru toate gravidele, dar in special pentru cele care se confrunta cu unul din aceste mituri despre care vorbim aici. Sunt si destule carti care va pot ajuta in acelasi sens. Stiu, e mai complicat, cere timp si efort si rabdare, dar avem vreo 9 luni la dispozitie si daca nici copilul nostru nu le merita, atunci…

Asadar fetelor purtatoare sau nepurtatoare de ochelari, -0.75 la stangu si -1 la dreptu nu inseamna ca trebuie sa va operati. Inseamna doar ca trebuie sa intrebati un specialist, sa mergeti la un extra-consult daca asta va linisteste, dupa care sa va nasteti copiii in tihna, fara teama, fiindca asa cum am mai zis, natura e minunata si in mod cert nu a creat femeia in asa fel incat sa ramana oarba fix inainte sa inceapa sa isi creasca puiul.