Despre moase se spune destul de putin. Majoritatea povestilor vin de la bunici sau strabunici pentru norocosi si suna ceva de genul pe vremea mea era moasa o tantita din sat care nu stia nici sa scrie bine sau nici nu stiam de doctori, venea moasa, o femeie din vecini care invatase si ea de la alta mai batrana. Chiar stra-stra-bunica mea a fost moasa – o femeie care la randul ei a nascut 10 copii si care a trait 93 de ani, fiind poreclita in sat Matusalem. Mosise toate vecinele pe o raza destul de mare in comuna si toate cu succes.

Situatia moselor din Romania este una deloc favorabila. Conform datelor furnizate de OMS, Romania se claseaza pe locul 31 dintr-un total de 33 state europene, cu un numar de 1,9 moase la 1000 locuitori, urmatoarele pe lista fiind Albania si Bosnia-Hertegovina. Conform altor statistici, moasele dispun de un rol crucial in reducerea numarului de decese perinatale, supravietuirea bebelusului si imbunatatirea sanatatii mamei.

In timpul comunismului facultatea de moase a fost desfiintata (fusese infiintata prin anii 40 la noi), pentru a fi reinfiintata abia incepand cu anul 2003 in mai multe orase din tara. Probabil ca asta e motivul principal pentru care exista inca o confuzie intre asistentele de obstretica-ginecologie si moase. Asa incat se poate sa credeti ca ati avut in preajma o moasa in spitalul unde ati nascut cand de fapt era vorba de o asistenta, care nu are sub nicio forma pregatirea pentru a ajuta o nastere si nici dreptul sa va dea sfaturi si indicatii (care mai de care mai pretioase). Nu intentionez sa discreditez asistentele medicale, insa nu cred ca ar trebui sa intervina in ceea ce nu cunosc, ci sa se ocupe de acele lucruri pentru care au pregatire. De exemplu, nu mi se pare normal ca o asistenta sa iti interzica sa stai in picioare in travaliu pentru ca ti s-a rupt apa si daca ti se rupe apa regula e sa te culci in pat… nici sa iti spuna ca epidurala te condamna la pat, cand de fapt asta este magia si minunea cu epidurala – se mai numeste anestezie pe picioare, adica poti sa te urci si pe tavan (dupa ce ai stat ce-i drept 15-20 min culcata sa prinda). Aceasta este diferenta majora dintre rahie si epidurala – la rahie se produce amortirea atat a durerii, cat si a muschilor, pe cand la epidurala doar durerea este anihilata. Am tinut sa dau exemplele astea in urma unor povesti ale unei prietene despre ce a patit ea la nastere (true stories, my friends).

Asadar, asistenta obgin poate fi asistenta la orice alta specializare. Moasa in schimb este absolventa a facultatii de moase, care dureaza 4 ani si la finalul careia are dreptul si capacitatea:
– sa urmareasca o sarcina fara riscuri pe tot parcursul ei. in situatia in care apare o ingrijorare, ea va trimite gravida la medicul ginecolog. orice moasa bine pregatita stie sa recunoasca situatiile in care sfera ei de pregatire depaseste problema.
– sa asiste travaliul si sa intervina pentru masurarea dilatatiei colului, masurarea tensiunii arteriale, monitorizarea batailor inimii copilului. ea te va ghida ce sa faci in timpul travaliului pentru a usura durerile si a ajuta coborarea bebelusului, te va incuraja si, mai important de atat, iti va oferi siguranta ca lucrurile decurg bine si ca totul este sub control. poate realiza epiziotomia in caz de necesitate si poate coase rupturi de perineu. de asemenea, moasa ofera gravidei sprijin emotional si psihologic.
– moasa urmareste evolutia gravidei si a bebelusului pe o perioada de cel putin o luna dupa nastere, oferind consiliere in ce priveste alaptarea si ingrijirea copilului din toate punctele de vedere (incepand cu temutul icter, curatarea bontului ombilical, spalarea bebelusului sau orice alte situatii in care noii parinti au nevoie de ajutor).
– departe de a substitui medicul, moasa trebuie de asemenea sa consilieze viitorii parinti, sa o pregateasca pe mamica pentru nastere si pentru primele zile alaturi de bebelus, sa o ajute sa se relaxeze, sa priveasca lucrurile ca pe ceva normal, sa aiba incredere in corpul ei.

Reabilitarea profesiei de moasa in Romania e inca la inceput de drum. Daca ne uitam la alte tari vom observa cum se naste mai mult cu moasa decat cu medicul, exceptand desigur sarcinile si nasterile cu complicatii, in care moasa este inca prezenta, dar stafeta este preluata de medic. Nu stiu daca alte institutii medicale mai fac asta, insa de curand Medicoverul a instituit nasterea cu moasa. Ceea ce inseamna ca o moasa aleasa de tine va asista nasterea, iar medicul este back-up. Am aflat destul de tarziu, dupa ce semnasem deja contractul, ca altfel sigur as fi optat pentru varianta asta. Mi se pare cea mai logica in situatia in care ai ales oricum sa ai alaturi de tine si o moasa, asa ca mine.

Daca va intrebati cat costa o moasa, va spun ca suma este in jur de 1000-1200 de ron in functie de persoana, de experienta ei (din nefericire, in acest moment in Romania, ingrijirea bazata pe moasa nu este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Si va garantez ca de banii astia face mai mult decat orice medic. Adica poate sta cu tine de cand incepe travaliul pana la cateva ore dupa nastere, proces care poate dura foarte mult. Iti ofera asistenta neconditionata la telefon inainte de a ajunge la spital, iar daca iti doresti asta poate veni la tine acasa (sau poti merge tu la cabinetul ei) pentru monitorizare inainte de a porni spre spital (asta ca sa nu petreci prea mult timp cu o dilatatie mica degeaba intr-un mediu mult mai putin prietenos). In timpul travaliului o moasa te ajuta sa respiri, respira cu tine odata, iti face masaj, te sfatuieste in schimbarea pozitiei si alte practici care iti pot usura durerea si iti pot da increderea ca totul e sub control si poti face asta. Tot ea te poate sfatui in alegerea epidurala sau nu, in caz ca nu esti decisa si astepti sa vezi cum vor decurge lucrurile pe moment. Dupa nastere poate sa coase eventualele rupturi, poate ajuta la nasterea placentei si foarte important, va fi acolo cu tine inca o vreme pentru a se asigura ca totul decurge bine cu alaptarea. Un punct esential in zilele noastre, cand am vazut cazuri concrete de mame care se chinuie singure, se ranesc si se frustreaza nevand pe cineva care sa le ajute la inceput. In primele 40 de zile dupa nastere veti avea inca partea de consiliere din partea moasei, care poate face vizite la domiciliu daca este nevoie.

Una peste alta, dupa parerea mea e o investitie grozava si mai mult decat utila. Daca ne gandim putin medicul ia mult mai multi bani si de obicei apare de cateva ori in timpul travaliului sa vada ce se perece si abia la final sa scoata copilul. Nu vreau sa minimizez rolul lui, cumva mi se pare firesc sa nu stea cu tine atatea ore in sir, nu pare a fi din fisa postului, plus ca mai are si alte lucruri importante de facut in timpul asta (se presupune). Vreau doar sa scot in evidenta ca a avea si compania unei moase la nastere este cu adevarat un beneficiu. Am auzit multe marturii ale unor femei care s-au chinuit ore la rand, pentru ca lucrurile sa mearga mult mai repede si mai simplu imediat ce o moasa si-a facut aparitia. Ganditi-va la asta si poate data viitoare cand va planificati nasterea luati si varianta asta in considerare.