În timpul cursului de alăptare povestesc părinților despre cât este de minunat să alăptezi, din atât de multe puncte de vedere: sănătatea copilului și a mamei sunt pe primul loc, dar uite că avem și avantaje de natură diferită, precum ocrotirea mediului înconjurător și economisirea banilor. 

Acesta e momentul în care auzim deseori că alăptarea e pe gratis, doar pui copilul la sân și gata. Dar oare chiar așa este? Mi-am pus problema asta de multe ori în discuțiile cu părinții pe această temă, mai în glumă, mai în serios. Bine, mai mult în glumă, recunosc.

Dar astăzi m-am decis să iau în serios subiectul și să vă povestesc, clar, răspicat și deschis despre costurile alăptării. Desigur, voi face și o paralelă către costurile hrănirii cu formulă de lapte praf, pentru că așa e drept: să avem toate informațiile într-un loc și să le putem cântari în mod conștient.

Alăptarea e gratis, doar trebuie să pui bebelușul la sân este ca și cum ai zice alăptarea e ușoară, doar pui copilul să sugă. Inexact și frustrant pentru mamele care ajung în acest punct și observă și simt că pentru ele nu e chiar așa. 

Disclaimer, înainte de a purcede: Nu voi povesti în acest articol deloc despre alte tipuri de beneficii ale alăptării, nu vom isca povești despre cum banii nu sunt importanți pentru că sănătatea copilului primează și așa mai departe. Alăptarea este norma și la ea ne raportăm. Ea este modul cel mai firesc și sănătos de a ne hrăni specia. Acum însă vom vorbi despre ce costuri implică ea în zilele noastre, pentru ca orice mamă să știe la ce să se aștepte, cum să se pregătească și poate chiar cum să pună preț la modul concret pe alăptare.

Vom construi împreună un scenariu de bază, un scenariu minimalist și unul de criză, să îl numim așa. În acest fel veți avea în fața ochilor 3 tipuri diferite de buget alocat alăptării. Desigur, prețurile variază, așa că eu voi încerca să aleg în cazul produselor și serviciilor sume de mijloc, cu mențiunea că ele pot fi mai mari sau mai mici cu 10, până la 30%.

Scenariul 1 – Minimalist

Poveste posibilă: Mama face parte din procentul mai mic de mame cărora alăptarea le iese foarte bine în mod natural, fără situații problematice majore: atașarea este reușită din primele zile, nu este dureroasă, nu există ragade, iar în decurs de câteva zile până la 1 săptămână mama poate reuși să treacă de una singură bebelușul pe alăptare exclusivă în cazul în care a primit supliment de lapte praf în primele zile. Mama se mulge de câteva ori în primele zile pentru a reuși trecerea spre alăptare exclusivă mai ușor.

Costuri:

Curs de alăptare prenatal – 150 RON

Opțional: Consultație de alăptare prenatală personalizată – 150 RON

Cremă cu lanolină: 40 RON

Ceai lactație: 20 RON

Pompă de muls manuală: 150 RON

Tampoane pentru sâni: 40 RON

Total: 400 – 550 RON

Scenariul 2 – De bază

Poveste posibilă: Mama are dificultăți minore în inițierea alăptării. Poate avea durere la atașare și ragade sau nu reușește deloc să atașeze bebelușul. E nevoie de consultanță la domiciliu și intervenție pe durata a 7-14 zile pentru asigurarea atașării corecte și a alimentației optime a copilului. E nevoie ocazional de muls pentru suplimentare și de o cură de câteva săptămâni cu stimulente de lactație pentru a asigura producția optimă de lapte matern.

Costuri:

Curs de alăptare prenatal – 150 RON

Opțional: Consultație de alăptare prenatală personalizată – 150 RON

Consultație de alăptare la domiciliu: 250 RON

Cremă cu lanolină: 40 RON

Comprese MultiMam: 60 RON

Ceai lactație: 10 RON

Capsule naturiste lactație: 50 RON

Pompă de muls manuală sau electrică: 150 – 400 RON

Sistem suplimentar de nutriție: 25 RON

Tampoane pentru sâni: 40 RON x 3 cutii: 120 RON

Total: 850 – 1400 RON

Scenariul 3 – De criză

Poveste posibila: Mama are probleme mari de atașare a bebelușului, este despărțită pe termen lung de acesta din motive de sănătate sau prematuritate. Lactația suferă din cauza lipsei stimulării sau/și există o problemă medicală cunoscută sau necunoscută pentru care mama nu produce cantitatea optimă de lapte în mod natural. Este nevoie de muls intensiv pentru stimulare și suplimentare cu lapte matern. Mama are și ragade severe și este nevoită să folosească temporar și protecții de silicon pentru mameloane.

Costuri:

Curs de alăptare prenatal – 150 RON

Consultație de alăptare prenatală personalizată – 150 RON

Opțional: Consultație de alăptare la domiciliu: 250 RON x 2 – 500 RON

Cremă cu lanolină: 40 RON

Comprese MultiMam: 60 RON

Crema APNO (pentru ragade severe): 80 RON

Ceai lactație: 20 RON

Capsule naturiste lactație: 150 RON x 4 luni – 600 RON

Pompa de muls electrică dublă: 700 RON

Sistem suplimentar de nutriție: 25 RON

Tampoane de sâni: 40 RON x 3 cutii: 120 RON

Punguțe de stocare lapte matern: 30 RON

Protecții de silicon: 60 RON

Total: 2300 – 2500 RON

Iată deci cifrele alăptării, cum vi se par? Îmi puteți împărtăși în comentarii părerea voastră și poate chiar experiența voastră: dacă seamănă sau nu cu ce am povestit eu, dacă sumele investite de voi în alăptare sunt mai mari sau mai mici, dacă ați putut să le susțineți sau dacă în jurul vostru puteți identifica mame care nu ar putea să își permită să acceseze aceste tipuri de servicii și produse din lipsă de resurse financiare (nu pentru că nu ar fi o prioritate).

Și-acum haideți sc explorăm și 2 scenarii financiare pentru hrănirea cu lapte praf.

Scenariul 1 – Buget mic

4 cutii lapte praf / lună – 180 RON

Hrănire lapte praf 2 ani – 4320 RON

Biberoane 0-6 luni – 60 RON

Biberoane 6-12 luni – 60 RON

Biberoane 1-2 ani –  60 RON

Suzete – 180 RON

Sterilizator biberoane – 100 RON

Încălzitor biberoane – 100 RON

Total: 5050 RON

Scenariul 2 – Buget mediu sau mare

4 cutii lapte praf / lună – 240 RON

Hrănire lapte praf 2 ani – 5760 RON

Biberoane 0-6 luni – 250 RON

Biberoane 6-12 luni – 250 RON

Biberoane 1-2 ani – 280 RON

Suzete: 360 RON

Încălzitor biberoane – 350 RON

Sterilizator biberoane – 700 RON

Espressor de lapte praf – 1000 RON

Total: 9200 RON

*Cifrele pot fi mai jos, mai sus, sau undeva la mijloc atât în cazul calculelor mele pentu laptele praf, cât și al celor pentru alăptare.

Concluzia mea? Oricât de greu ne-ar fi să o scoatem la capăt cu alăptarea, tot vom cheltui măcar pe jumătate din suma pe care o bugetează familia atunci când alăptarea nu este posibilă sau dorită.

Aș mai adăuga ca resursă și cursurile sau consultanța în înțărcarea blândă atunci când alăptarea merge spre final, cu o sumă de 150-200 RON investită în această etapă.

Și nu-mi rămâne decât să vă doresc din inimă alegeri informate, înțelepte și mai ales asumate. Și să vă asigur că eu sunt aici să vă sprijin în orice etapă v-ați afla și să vă aduc informație și putere. Rămâne să alegeți voi ce luați și ce folosiți mai departe.