Am auzit despre ora magica pentru prima oara in vara asta, candva in preajma deciziei de a merge la dr. Romila. Tot cautand lucruri despre el am dat peste un articol cum ca ar incuraja aceasta practica. M-am gandit ca de sunat suna de bine, nu are cum sa fie ceva magic si naspa in acelasi timp 😛 asa ca m-am apucat sa caut materiale de citit despre ora magica. Putin mai tarziu am mers la cursul de Lamaze de la Naste cum Simti unde am aflat cateva lucruri in plus si am aprofundat conceptul. Iata ce am aflat.
Pentru bebe, avantajele sunt enorme. Cercetarile facute in domeniu demonstreaza ca atunci cand copilul este lasat pe pielea mamei (skin to skin) imediat dupa nastere, el isi normalizeaza temperatura corpului, respiratia, activitatea cardiaca si nivelul de glucoza. De asemenea, va avea un instinct puternic de supt. Se poate vorbi si de avantaje de nivel psiho-emotional, copilul fiind capabil de autocontrol, adica isi va induce mult mai repede starea de calm imediat dupa nastere si va plange mai puțin: 15 secunde, in comparatie cu copilul despartit de mama, care plange aproximativ 15 minute. Aceasta experienta are un puternic impact si mai tarziu, chiar si in viata de adult.
Pentru mama, ora magica are ca efect prevenirea hemoragiilor postpartum prin contractarea mai rapida a uterului datorita cresterii nivelul de oxitocina atunci când copilul este pe pielea mamei sau cand ii face cu piciorusele masaj pe burtă. Un alt lucru extrem de important se refera la declansarea mai rapida a lactatiei si prevenirea problemelor ce pot aparea cu sanii mai tarziu si, nu in ultimul rand, putem vorbi despre avantaje psiho-emotionale incontestabile pe termen scurt si lung.
Iata care sunt stadiile prin care trece bebelusul in timpul orei magice. Mai intai apare plansul de la nastere, pe masura ce plamanii bebelusului se extind, apoi nou-nascutul se relaxeaza, iar dupa 2-3 minute se trezeste si incepe sa isi miste usor capul, umerii gura si isi deschide ochii; isi priveste mama. Urmeaza perioada de activitate, cand incepe sa faca miscarii ale gurii si schiteaza miscari de supt. Acesta stadiu incepe la aproximativ 8 minute dupa nastere. Bebelusul se poate odihni in orice moment. Incepe apoi sa se catere spre san pentru a gasi sanul si mamelonul; acest stadiu incepe de obicei la aproximativ 35 minute dupa nastere. Se familiarizeaza cu sanul prin linsul mamelonului, prin atingerea si masajul sanului cu manutele. Acest stadiu de obicei incepe la aproximativ 45 de minute dupa nastere si poate dura 20 minute sau mai mult, dupa care prinde mamelonul, se ataseaza singur si suge. Experienta timpurie de invatare a alaptarii incepe dupa o ora de la nastere. Daca mama a avut anestezie/analgezie in timpul travaliului, poate dura mai mult timp pana cand bebelusul termina toate aceste stadii si inceape sa suga. Totul se incheie cu un somn binemeritat, atat pentru copil, cat si pentru mama.
Acum intervine preocuparea principala – va tine cont de ora magica medicul, moasa, neonatologul? De unde stim daca ei cunosc aceasta practica, daca o incurajeaza, daca o resping? Totul trebuie sa inceapa cu o buna comunicare cu fiecare dintre ei. Stim ca la clinicile private se semneaza un plan de nastere – daca sunteti in aceasta categorie si va doriti ora magica, va trebui sa specificati asta in scris in plan. Nu este insa suficient – este bine sa specificati asta si la intalnirea cu neonatologul (candva spre finalul sarcinii), iar odata ajunsi la maternitate pentru nastere nu uitati sa le reamintiti cadrelor medicale dorintele voastre. Nu presupuneti ca ei stiu ce scrie in planul de nastere, fiindca nu este asa. Ideal ar fi ca un insotitor – sotul, o prietena, mama – sa stie ce are de spus si de facut odata ajunsi la maternitate in toate deciziile pe care le-ati luat privind nasterea, inclusiv aceasta. Daca nasteti la stat, nu se pune problema de semnat contract sau plan de nastere (de vreme ce e ‘pe gratis‘, nu ai de ce sa semnezi contracte), insa drepturile voastre sunt aceleasi. Asa ca sfatul meu este sa discutati din timp cu medicul vostru, sa ii spuneti ca ati dori sa tineti cont de aceasta practica, sa-i explicati pe scurt motivele daca nu le cunoaste. Restul procesului este la fel ca in scenariul anterior. Important este in orice situatie sa fiti fermi si in acelasi timp calmi in exprimarea dorintelor voastre si sa incercati pe cat posibil sa fiti rezonabili si nu fanatici. Unele circumstante nu vor permite urmarea pas cu pas a planurilor noastre, dar asta nu trebuie sa fie o tragedie. Atata vreme cat binele copilului si al vostru sunt puse pe primul loc, fiti deschise si cooperante.
Va las aici si un scurt filmulet cu un bebelus care trece curajos prin cele mai minunate etape ale orei magice.
Comenteaza