Iată o întrebare grea grea când vine vorba despre înțărcare, mai ales dacă îți dorești să fie… blândă.

🤷‍♂️Încep așa, pur și simplu?

Când iți propui să elimini mesele de noapte ale copilului tău, e important să bifezi câțiva pasi esențiali, începând cu pregătirea. Am tot povestit despre aceasta în postările anterioare și voi repeta de fiecare data când am ocazia: pregătirea e sfântă! 

Una este să îi povestesc copilului ce urmează să facem când mergem în vizită la vecinii noștri de vizavi, alta este să îl iau pe sus fără să știe unde merge și să se pomenească într-o mare de adulți și copii zgomotoși. Pe același sistem, alta este reacția și puterea de cooperare a copilului dacă îți iei răgazul să îi explici despre înțărcare, ce înseamnă, cum se va desfășura și de ce faceți asta.

👍E dreptul lui să protesteze!

Bun. L-ai pregătit timp de câteva zile bune și iată că ați ajuns la prima noapte fără sân. Copilul se supăra, plânge, se tăvălește prin pat, cere, arata, încearcă, negociază, reacționează mai vocal sau mai verbal în funcție de vârstă și de abilitățile sale de comunicare… Și are tot dreptul să o facă!

Dragă mamă, scopul nu este defel să ai un copil care să se conformeze din prima noapte fără vreo clipă de plâns (deși, să știți, se poate și așa). Scopul este să înțeleagă că ceea ce i s-a spus în perioada de pregătire chiar se întâmplă, că treceți împreună printr-o schimbare și că există alinare pentru supărarea lui sau a ei și alternative la conexiunea cu mama care se întrerupe parțial prin lipsa alăptării pe timp de noapte, în cazul ăsta.

Este așadar firesc să protesteze, asta nu îl va traumatiza, ci îl va ajuta să elibereze emoțiile puternice care îl copleșesc.

Ce poți face?

✔️Fii prezentă lângă copilul tău. Nu e traumatizant să plângă, dacă ești alături de el fizic și emoțional. Trauma poate apărea dacă abandonăm copilul, dacă îl agresăm sau îl ignorăm în suferința lui. Dacă suntem cu el și ne străduim, cât de mult putem, să îl auzim, să îl validăm și să îi oferim brațele noastre călduroase, va procesa și va accepta mai ușor schimbarea.

✔️Nu îl lăsa în grija totală a altei persoane, chiar dacă e o persoană de siguranță pentru el. Alăptarea este între mamă și copil, deci și înțărcarea tot între voi doi e. Tatăl sau bunica pot ajuta, pot apărea să îl liniștească, să îi ofere îmbrățișări și pupici, însă mama nu trebuie să dispară ea în această ecuație.

✔️Vorbește-i calm și pe un ton scăzut, ajustând tonul vocii în funcție de reacția copilului. Dacă este foarte supărat, vei vorbi mai mult și mai tare. Când se liniștește, redu debitul și doar mângâie-l sau ține-l în brațe.

✔️Vezi ce vrea el! Unii copii vor să fie ținuți în brațe, alții se înfurie și mai tare dacă încerci să îi iei. Adaptează-te la nevoile lui /ei.

✔️Povestește-i, explică-i și argumentează motivele pentru care nu mai primește lapte, în concordanță cu explicațiile pe care i le-ai dat și ziua, atunci când îl pregăteai.

✔️Motivează-l că va primi lapte când se va face dimineață, atât cât dorește!

✔️Motivează-l cu activități pe care le veți face a doua zi, preferatele lui (și ține-te de cuvânt), odată ce dormiți și veți fi super odihniți datorită somnului neîntrerupt de trezirile pentru alăptare.

✔️Dacă are o criză de plâns rupe ritmul scotandu-l de tot din cameră, deschizând un geam pentru aer curat, oferindu-i apă.

Și dacă asta nu e suficient…

Fiecare copil este diferit, așa cum fiecare mamă e diferită. Ai nevoie să fii și tu pregătită emoțional pentru acest pas. Dar și fizic. Primele 2-3 nopți sunt cele mai provocatoare, deci ajută:

🌟Să fii puțin mai odihnită, dacă e posibil. După un concediu de exemplu, fie el și scurt.

🌟Să ai sprijin în timpul zilei, partenerul sau o bunică / bonă / prietenă.

🌟Să ai așteptări realiste și să respecți ritmul copilului tău.

🌟Și atenție mare la numărul 4: să ai cafeaua pe foc și ciocolata în frigider 😉

📚💖Cu răbdare, perseverență și empatie pentru emoțiile copilului tău și ale tale, vei reuși să depășești etapa aceasta. Dacă simți că este ce ai nevoie, îți las aici linkul către cartea mea, care conține toți pașii detaliați și exemplificați ai înțărcării blânde.