Am auzit de nenumarate ori femei afirmand cu convingere ca e mai bine sa te taie doctoru decat sa te ’rupi’ tu. M-am intrebat daca chiar este asa, pentru ca nu imi suna tocmai naturala procedura de taiere. Si uite asa am dat de cateva articole, studii si carti despre ce inseamna epiziotomia, cand ar trebui ea utilizata si de ce a ajuns sa fie folosita ca metoda de rutina in Romania. Descoperirile mele au fost inca de la inceput suficient de simple si logice incat sa ma convinga ca da, este si asta inca un mit perpetuat cu succes de un sistem tembel.

Pe scurt, epiziotomia este o incizie chirurgicala a perineului, muschiul care inconjoara si sustine organele genitale feminine. Aceasta interventie aparent minora pare sa promita multe beneficii si este prezentata deseori ca o componenta magica in nasterea naturala. Care sunt presupusele ei beneficii?

  • O nastere mai rapida;
  • Prevenirea rupturilor de perineu care s-ar vindeca mai greu decat o taietură controlata;
  • Protectie importiva incontinentei urinare;
  • Protectie impotriva relaxarii peretelui pelvian.

In realitate, absolut toate studiile efectuate in ultimii 20 de ani arata clar ca aceste beneficii nu sunt dovedite stiintific si ca reversul este de fapt mai aproape de realitate. Ca de exemplu, epiziotomia:

  1. Nu imbunatateste rezultatele neonatale;
  2. Nu reduce incidenta rupturilor sfincterului anal;
  3. Nu cauzeaza mai putina durere decat o ruptura spontana;
  4. Nu se vindeca mai repede sau mai bine decat rupturile spontane;
  5. Nu previne incontinenta anala;
  6. Nu conserva muschii planseului pelvian;
  7. Nu imbunatateste functionarea sexuala.

Cercetarile arata ca femeile care au suferit rupturi spontane in timpul nasterii s-au refacut intr-un timp egal sau mai scurt si au suferit mai putine complicatii (inclusiv infectii si sangerari) in comparatie cu cele care au fost supuse unei epiziotomii. De asemenea, refacerea dupa epiziotomie este de cele mai multe ori foarte anevoioasa si dureroasa. Taietura, in cazul epiziotomiei, este in general mai mare si mai adanca decat ar fi fost ruptura spontana.

Va puteti imagina lucrurile astfel: aveti in maini o bucata de panza pe care doriti sa o rupeti. Trageti cu ambele maini de ea si veti observa ca panza se va intinde de cele mai multe ori fara a se rupe, iar in cazul in care se rupe acest lucru se va intampla acolo unde este cea mai slaba si, extrem de important – in sensul natural de intrepatrundere a fibrelor. Daca insa luati o foarfeca si faceti o mica taietura pe una din margini, dupa care mai trageti putin de panza, veti vedea ca materialul se va rupe mult mai usor si mai mult. Iar daca ne putem imagina vindecarea panzei, este logic ca un tesut rupt in mod natural sa isi refaca mai rapid si mai nedureros consistenta decat unul taiat in contra modului sau natural de crestere si dezvoltare.

Ce putem face sa evitam rupturile? Pai in primul rand exercitiile Kegel si Super-Kegel sunt extrem de recomandate si eficiente, urmate de masajul perineal, care se poate efectua atat pe parcursul sarcinii, cat si in timpul travaliului. Tot in timpul travaliului, daca ai noroc de un medic sau o moasa deschisa la minte, se pot aplica de asemenea comprese caldute. Respiratia si pozitia de nastere sunt deopotriva importante.

In ultimii 10 ani majoritatea tarilor europene au ajuns la un procent minunat de sub 10% a ratei epiziotomiilor (9,7% Danemarca, 8,3% Marea Britanie, sub 10% Republica Moldova). In Romania rata e absolut rusinoasa in absolut toate spitalele (atat de stat, cat si private) – peste 95% – fapt care arata o data mai mult ignoranta si nepasarea in care ne scufundam. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca un procent de epiziotomii de peste 20% reflecta mai degraba un obicei cultural local decat o necesitate medicala. Cunosc moase care au asistat cateva mii de nasteri si au facut sub 5 epiziotomii, deci se poate. Singurul motiv real pentru care ar trebui efectuata aceasta procedura este suferinta fetala. Mai clar spus, daca monitorizarea fetala arata ca bebelusul nu mai este comfortabil cu efortul pe care il face, atunci se efectueaza epiziotomia, grabindu-se nasterea. Pentru ca in definitiv graba e singura care mana medicii nostri sa ne taie – glorioasa graba de a avea o expulzie de 2 minute, cu tot cu ajutorul unei asistente destepte care se pune pe burta ta, facand mai probabile rupturile de perineu de gradul 3 sau 4 (cele nasoale adica), si care nu va grabiti sa trageti concluzii, sunt si asa destul de rare – sub 4%!

Asa ca dragele mele, data viitoare cand va mai sfatuiti prietenele sau vecinele ca taietura e mai grozava decat ruptura, mai ganditi-va o data inainte sa va dati cu parerea. Nu de alta, dar poate o alta femeie are sansa sa nu sufere la fel ca voi si sa poata sta in fund imediat dupa nastere (da, acest lucru se intampla la rupturile spontane!).