Înțărcarea blândă vine cu multe întrebări din partea voastră. Mi-am propus ca în perioada următoare să aduc aici cât mai multe informații utile despre acest subiect, într-un mod elaborat și detaliat, pentru a-ți fi de ajutor ție, mama care este în căutare de resurse despre acest subiect. Și am nevoie de ajutorul tău pentru asta. Citește până la final să afli cum mă poți ajuta și pe mine, și pe toate acele mame care citesc blogul meu.

Alegerea de a înțărca blând: Ce trebuie să știți înainte de a face tranziția

Înainte de a discuta despre cum să facem înțărcarea cu blândețe, vreau să clarificăm ce înseamnă exact înțărcarea bruscă și de ce ar trebui evitată.

Înțărcarea bruscă reprezintă stoparea completă a alăptării într-un interval de timp foarte scurt și este o abordare care poate aduce daune semnificative atât copilului, cât și mamei. Iată câteva exemple de metode de înțărcare bruscă pe care sigur le-ați auzit:

🙄Mama pune sare de lămâie (usturoi, ardei sau alte substanțe cu gust neplăcut) pe mameloane și îi spune copilului că sânul/laptele s-a stricat.
🙄Mama colorează mameloanele cu o cariocă neagră și îi spune copilului că sânul/laptele „are buba.”
🙄Mama trimite copilul la bunici pentru 2-3 săptămâni.
🙄Mama spune că o doare atunci când copilul suge.
🙄Mama spune că laptele a dispărut brusc pentru alți copii/bebeluși.

De ce nu sunt recomandate aceste metode? Pentru că nu respectă nici copilul, nici mama și nici relația construită între ei. Înțărcarea bruscă lasă urme adânci și poate afecta dezvoltarea emoțională a copilului. În lucrul cu sute de familii în peste 5 ani de-acum, am studiat dezvoltarea creierului și psihologia copiilor mici și mari. Și te îndemn ca înainte de a face orice pas în direcția înțărcării să îți pui câteva întrebări, precum:

🧐Cum va fi afectat copilul meu de această schimbare bruscă?
🧐Cum va influența relația noastră?
🧐Cum mă va afecta ca mamă?

❓ Și nu în ultimul rând: Oare chiar contează ce cred ceilalți? …

Momentul înțărcării, ca și durata alăptării, aparțin doar mamei și copilului. Povestea ta se scrie încă și tu ești cea care va decide cum se va încheia. Poți să o trăiești frumos, acordând finalului alăptării cel puțin la fel de multă grijă ca și începutului ei și să fii alături de copilul tău cu blândețe și respect în acest proces.

În următoarele articole, voi aborda pas cu pas cele mai arzătoare întrebări ce se ridică atunci când ne punem problema înțărcării.

Tu ce întrebări ai sau ai avut? Despre ce ai vrea să citești în continuare? Sau despre ce ți-ar fi fost util să citești când ai trecut prin acest proces?

Urmărește-mă abonându-te la newsletterul Mami Știe și pe paginile mele de FB, Instagram și TikTok pentru educație cu blândețe în naștere, alăptare, diversificare și înțărcare.