Stiu, o sa intru fix in gura lupului cu titlul asta, dar nu pot decat sa fiu sincera pana la capat – optiunea nejustificata sau gresit justificata de a face cezariana e pe acelasi plan la mine cu aceea de a da lapte praf nou-nascutului, din multe si marunte motive, majoritatea tembele. Ajungem si la ele, ca tare interesante sunt, insa pana atunci as vrea sa va povestesc despre avantajele laptelui matern, poate nu le stiti, poate nu le stiti pe toate, poate le-ati uitat si va amagiti ca e totuna cu lapte praf. Nu, dragele mele, nu e nici pe deaparte totuna. Dupa cum zice Jack Newman, singura asemanare dintre cele doua este culoarea: alb.
Romania are cea mai mica rata din Europa (12%) de copiii alaptati exclusiv pana la 6 luni. Aceasta se datoreaza in mare parte unei incorecte informari a mamelor, si chiar a personalului medical, in privinta fiziologiei alaptarii si a recomadarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) referitoare la alaptare.

– Compozitia nutritionala a laptelui matern este ideala pentru sugari si este diferita pentru fiecare in parte, motiv pentru care nu exista o `formula` pentru laptele praf. Pana in momentul de fata cercetatorii nu au reusit sa identifice toate componentele laptelui matern si cum functioneaza acestea, astfel ca este imposibil sa fie recreat. (Legea laptelui praf stipuleaza ca producatorii trebuie sa includa cel putin nivelurile minime a 29 de substante nutritive si nivelurile maxime a 9 substante nutritive in formulele folosite. Totusi, laptele matern contine peste 200 de substante nutritive si componente, majoritatea acestora neregasindu-se in laptele praf).
– Pe masura ce bebelusul creste si nevoile lor nutritionale se schimba, laptele matern se modifica pentru a satisface aceste nevoi. Asadar, laptele se modifica in mod constant si sustinut de cerintele directe ale organismului bebelusului, ceea ce laptele praf nu are cum sa faca.
– Numai laptele matern are capacitatea de a stimula dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului.
– Laptele matern este cel mai usor digerat si este asimilat aproape total. Motiv pentru care exista bebelusi alaptati exclusiv la san care nu au scaun zile sau saptamani la rand. Nu sunt constipati, ci doar asimileaza integral laptele si nu exista reziduuri de eliminat.
– Alaptarea la san este atat comoda, cat si economica. Daca se intampla corect, iar pentru asta puteti apela la ajutorul unei moase sau chiar a unui serviciu de alaptare – exista cateva la ora actuala. Dai un telefon, explici ce problema ai, ti se dau niste idei/solutii, iar in caz ca ai nevoie, un consultant in alaptare poate veni la tine la spital sau acasa sau tu poti merge direct la cabinet pentru a primi ajutorul de care ai nevoie. Sunati cu incredere la Centrul Alo Mama Brasov – 0732 566 262 – aici si link-ul cu detalii.
– Alaptarea favorizeaza atasamentul si construirea unei relatii intre mama si bebelus.
– Alaptarea reduce incidenta si severitatea unor boli si infectii, precum otitele, infectiile respiratorii, meningita si infectiile urinare. Reduce incidenta diareei si a varsaturilor.
– Sugarii alaptati exclusiv la san pana la varsta de 3 luni au o probabilitate de 9 ori mai mica de a fi spitalizati pentru infectii, comparativ cu cei hraniti cu lapte praf reconstituit. De asemenea, prezinta o incidenta redusa a unor tulburari si boli cronice instalate mai tarziu in viata, precum diabetul zaharat insulinodependent, boala Cohn, colita ulceroasa si scleroza multipla. Sugarii alaptati la san prezinta o rata mai scazuta de incidenta a limfoamelor decat cei hraniti cu lapte praf reconstituit.
– Alaptarea la san stimuleaza dezvoltarea creierului si este asociata cu scoruri mai mari la testele cognitive pentru bebelusi, comparativ cu hranirea cu lapte praf reconstituit.
– S-a demonstrat ca alaptarea la san are un efect protector care contribuie la reducerea sindromului de moarte subita la sugar (SIDS).
– Alaptarea la san reduce sangerarile post-partum si favorizeaza involutia (revenirea uterului la dimensiunile sale normale), reduce riscul unor anumite boli materne, inclusiv cancerul mamar premenopauzal si cancerul ovarian.

Pe scurt, in desenul de mai jos:

avantaje_alaptare

Exista situatii (putine) in care alaptarea nu este posibila sau recomandata, si anume: consumul de droguri precum heroina, cocaina si amfetaminele din partea mamei, tratamentul cu chimioterapie, cel pentru psihoze, daca mama are tuberculoza, daca primeste doze mari de metadona, daca bebelului are galactezonie – afectiune rara in care nu poate procesa zaharul din lapte. Nu prea ati auzit nici voi de situatiile astea, nu? Le-ati auzit pe alea cu nu avea lapte, nu era laptele bun, era copilu lenes si nu voia sa suga… Exact… Revin cu miturile astea cat de curand.

(Mentionez ca majoritatea informatiilor au fost extrase din cartea Sarcina, nasterea si nou-nascutul – Penny Simkin, Janet Whalley si Ann Kepler, pe care v-o recomand cu maaaaare incredere)