De-a lungul muncii mele de consultant de alăptare am întâlnit mai multe situații în care lactația mamei fusese afectată și nu răspundea optim la medicația naturistă și la celelalte ‘manevre de resuscitare’ utilizate în mod obișnuit (corectarea poziționării și atașării, creșterea duratei și frecvenței alăptării, utilizarea compresiilor, rezolvarea unui fren restrictiv sau a altor dificultăți orale sau musculare la bebe și așa mai departe).
Nu voi povesti de data aceasta despre bucata asta de stimulare a creșterii lactației, ci voi merge direct la ‘the big guns’, adică la soluția pe care eu o las la urmă de obicei și pe care în anumite momente o scot la înaintare din prima, pentru că situația o cere.
Vă voi vorbi deci despre utilizarea Motiliumului pentru a crește cantitatea de lapte într-un mod susținut și într-un timp scurt. Acest articol va conține extracte traduse dintr-un material al bunului doctor Jack Newman, pe care le veți regăsi în italic pentru a le separa de textul redactat de mine personal.
Ce este domperidona și cum funcționează?
Domperidona (Motilium) crește producția de lapte matern prin creșterea secreției de prolactină din glanda pituitară (prolactina este un hormon care stimulează producția de lapte). Domperidona este utilizată în general pentru a trata boala de reflux gastroesofagian (GERD).
Acest medicament nu a fost conceput pentru creșterea cantității de lapte, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi prescris din acest motiv. Există multe studii care arată că domperidona funcționează pentru a crește producția de lapte și este în general foarte sigură de utilizat.
Metoclopramida (Maxeran, Reglan) a fost, de asemenea, utilizată pentru a crește producția de lapte, dar are efecte secundare frecvente și neplăcute (cum ar fi oboseala, iritabilitatea și depresia). Un efect secundar serios și permanent al metoclopramidei este diskinemia tardivă, care este ireversibilă.
Domperidona are mai puține efecte secundare și este mai bine tolerată de cea mai mare parte a oamenilor – acest lucru se datorează faptului că nu intră în creier în cantități semnificative.
Domperidona nu crește doar cantitatea în sine de lapte, ci îmbunătățește și fluxul!
Chiar dacă aveți “suficient lapte”, creșterea producției va însemna și creșterea fluxului. Acest lucru este util în multe situații, inclusiv în cazul ragadelor, al comportamentului agitat la sân și al refuzului bebelușului de a se atașa. De ce ajută domperidona in cazul ragadelor chiar dacă aveți suficient lapte? Domperidona crește fluxul de lapte către bebeluș și un flux crescut îmbunătățește, de obicei, atasarea bebelușului la sân.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care recomandăm domperidona este problema apariției tardive a scăderii producției și a fluxului de lapte (late onset decreased milk supply). Ce înseamnă acest lucru mai exact? Înseamnă scăderea producției de lapte sau a ejecției sale din sâni la o vârstă mai mare a copilului, fără motive evidente. Când acest lucru se întâmplă, domperidona este salvatoare.
Este important să rețineți că domperidona nu ar trebui să fie singura abordare a provocărilor in alăptare. Ar trebui să fie întotdeauna utilizată împreună cu alte strategii (menționate de mine în primul paragraf) pentru a crește producția de lapte și fluxul de lapte și a îmbunătăți alăptarea.
Utilizarea domperidonei
În general, începem cu 30 mg (trei comprimate de 10 mg) de trei ori pe zi – un total de 9 comprimate pe zi. În unele situații vom ajunge până la 40 mg de patru ori pe zi (sau, pentru conveniență, 60 mg o dată pe zi și 50 mg de două ori pe zi). Farmacistul vă poate instrui să luați dozele cu 30 de minute înainte de a mânca, dar această recomandare este pentru utilizarea să pentru probleme digestive. Luarea domperidonei pe stomacul gol permite absorbția sa mai eficientă, dar nu este necesar să faceți acest lucru pentru a crește producția de lapte. Împărțiți dozele în decursul zilei și luați-le atunci când este cel mai convenabil pentru dvs. Mamele nu au timp să se asigure că iau domperidona exact la o anumită oră.
După începerea domperidonei trebuie să treacă cel puțin trei sau patru zile înainte de a observa vreun efect. De obicei, durează aproximativ două săptămâni pentru a obține efectul maxim, dar unii găsesc că durează chiar mai mult.
Este important, pentru ca domperidona să funcționeze la cel mai înalt nivel, să îmbunătățiți în același timp atașarea sugarului la sân, să știți cum să vedeți dacă sugarul suge activ la sân, să utilizați compresii pentru a crește fluxul de lapte către bebeluș și să oferiți ambii sâni la fiecare alăptare.
Efecte secundare ale domperidonei
Ca în cazul tuturor medicamentelor, efectele secundare sunt posibile. Nu există vreun medicament fără efecte secundare. Cu toate acestea, din experiența noastră clinică, efectele secundare la mamele care alăptează sunt foarte rare. Unele mame pot experimenta dureri de cap (de obicei ușoare), uscăciunea gurii, crampe abdominale, creșterea în greutate / creșterea apetitului și alterarea ciclului menstrual (de obicei încetarea lor, dacă au reînceput; sângerare intermenstruală este de asemenea posibilă). Majoritatea celor care experimentează efecte secundare descoperă că acestea dispar după câteva zile până la o săptămână de la începerea tratamentului cu domperidonă.
Cantitatea de domperidonă care ajunge în laptele matern este foarte mică și nu trebuie să se aștepte efecte secundare la sugar. Domperidona este uneori administrată sugarilor cu reflux și cantitatea pe care o primesc prin lapte este un procentaj foarte mic din ceea ce ar primi dacă ar fi tratați direct.
Pentru cât timp este indicat să luați domperidona
De foarte multe ori efectul este rapid și ajuta la ‘deblocarea’ organismului mamei, pentru ca aceasta să poată în decurs de câteva săptămâni să își crească producția lactată chiar și până la alăptare exclusivă (în funcție de punctul de la care a pornit). După care dozajele se pot scade treptat pentru următoarele săptămâni și domperidona se poate înlocui cu tratamente naturiste de stimulare a lactației. Dr. Jack Newman explică și faptul că în unele situații este necesar ca mama să continue să ia domperidona până când bebelușul este bine stabilizat pe alimente solide. Unele persoane continuă domperidona pentru multe luni și unii dincolo de un an.
Oprirea Domperidonei
Când sunteți gata să opriți domperidona, ar trebui să o întrerupeți gradual. Facem acest lucru pentru a preveni o scădere bruscă și posibil semnificativă a cantității de lapte și a efectelor secundare (cum ar fi anxietatea și pierderea poftei de mâncare, insomnie) care pot să apară dacă domperidona este oprită brusc, mai ales dacă ați luat domperidonă timp de câteva luni.
Pentru a stopa domperidona, scădeți doza zilnică cu o tabletă pe zi pe săptămână (deci, de exemplu, dacă iei 30 mg de trei ori pe zi, sau nouă tablete pe zi, ar trebui să scazi la opt tablete pe zi). După șapte zile, dacă nu observi o scădere a cantității de lapte, scade din nou doza zilnică cu o tabletă. Continuă în acest fel până când ai oprit complet medicamentul.
Dacă, la orice punct al procesului de weaning, observi o scădere semnificativă a cantității de lapte sau reapar problemele tale anterioare de alăptare (sau altele noi), revino la doza eficientă anterioră. Încearcă să reiei procesul de weaning după câteva săptămâni.
Poți să auzi despre domperidonă
În 2004, Administrația Federală a Medicamentelor (FDA) din Statele Unite a emis un avertisment împotriva utilizării domperidonului din cauza posibilelor efecte asupra inimii. Cu toate acestea, aceste efecte secundare au apărut doar atunci când medicamentul a fost administrat intravenos pacienților foarte bolnavi, care luau multe alte medicamente.
În 2012, Health Canada a susținut un avertisment emis de compania care produce domperidona. Acest avertisment a fost cu privire la doze orale mai mari decât 30 mg pe zi și riscul de efecte asupra inimii. Cu toate acestea, cercetarea citată pentru a susține acest avertisment a implicat pacienți cu o vârstă medie de peste 70 de ani, mulți dintre ei având patalogii preexistente.
Aceste avertismente nu se aplică populației căreia îi prescriem noi domperidona (în mod tipic, femeilor tinere și sănătoase) și am continuat să îl prescriem părinților care alăptează, așa cum am făcut de peste 30 de ani. Am tratat mii de persoane cu domperidonă și nici unul dintre ei nu au experimentat efecte secundare cardiace. De asemenea, până în 2015, Health Canada nu a primit nicio raportare despre efecte adverse serioase legate de inimă la oricine de vârstă fertilă care lua domperidonă.
Domperidona și internetul (Vă rugăm să nu căutați informații despre domperidonă pe internet. Dar cum știm că veți face totuși acest lucru, vă rugăm să citiți si ce scrie in prezentul articol)
“De ce este domperidona interzisă în SUA? Răspuns: Domperidona a fost interzisă în Statele Unite de ani de zile din cauza aritmiilor cardiace fatale aparute la pacienții cu cancer carora le-a fost prescrisă pentru a preveni greața și vărsăturile.” Singurul lucru pe care oamenii îl citesc și li se întipărește în minte este “aritmii cardiace fatale”. Ceea ce răspunsul nu clarifică este că decizia din SUA de a “interzice” domperidona se bazează pe decese în rândul pacienților cu cancer (răspunsul menționează acest lucru) care primeau doze extrem de mari de domperidonă pe cale intravenoasă la câteva ore. Mai mult, trebuie subliniat faptul că doar aproximativ 13-17% dintr-o doză orală de domperidonă este absorbită, în comparație cu 100% dintr-o doză administrată intravenos. Astfel, situația utilizării orale a domperidonei nu este aceeași cu cea a dozelor intravenoase mari. Mai mult, multe medicamente utilizate pentru tratarea cancerului afectează ritmul cardiac, chiar și în absența administrării de domperidonă, și pot provoca stop cardiac prin scăderea sau creșterea nivelului de potasiu din sânge.
Povestea mea
Motiliumul este așadar o variantă foarte bună, un as în mânecă pentru fiecare consultant în lactație și în definitiv pentru fiecare mamă care se confruntă cu dificultăți în acest sens. Este o variantă la care am apelat atunci când am considerat necesar în lucrul cu mamele și care a dat rezultate foarte bune în aproximativ 90% din situații.
Și pentru ca imaginea să fie completă, am fost în situația de a utiliza chiar eu acest medicament atunci când am avut probleme mari cu lactația cu Lia, fetița mea cea mica. Având în minte toate informațiile pe care vi le-am oferit și vouă în acest articol am început tratamentul fără temeri și cu încredere că ne va fi util. Și așa a fost. În nu mai mult de 3 zile lactația deja crescuse suficient încât Lia să stea la sân fără să se mai agite sau să adoarmă instantaneu. Iar în 2 săptămâni Lia începuse să crească în greutate cu 400gr/săptămână, de unde până atunci scăzuse considerabil. Am avut grijă ca atașarea să fie profundă, alăptările la cerere, am urmat și un program de muls și Motiliumul a ieșit din schemă în mai puțin de o lună, lactația rămânând optimă pe tot parcursul alăptării din acel moment. Lia a fost înțărcată la vârsta de 2 ani și 2 luni.
Mențiune
Informațiile prezentate aici sunt generale și nu înlocuiesc tratamentul personalizat oferit de un Consultant Internațional Certificat în Alăptare (IBCLC) sau de alți profesioniști medicali calificați. Nu luați Motilium fără recomandare.
Comenteaza