🌙Se poate înțărca doar pe timpul nopții?

Iată o întrebare care stăruie pe buzele multor mame, și bine e când stăruie acolo. Pentru că de cele mai multe ori am observat tendința de a sări peste ea. Poate nu apare deloc, poate apare și e ignorată, dar când apare e bine să ne agățăm de ea, pentru că da, se poate și chiar este recomandat să înțărcăm în etape, începând cu noaptea, dacă aceasta este nevoia noastră cea mai mare la acest moment.

Ține cont totuși de câteva reguli:
📜Copilul să aibă 1 anișor împlinit. De ce? Pentru că până la 1 an laptele (indiferent că este matern sau praf) reprezintă baza alimentației și l-ai putea priva pe copil de nutrienți esențiali dacă nu îi mai oferi deloc lapte peste noapte.
📜Să nu fie în plină erupție dentară
📜Să nu fie bolnav și nici în convalescență după boală
📜Să nu fie în plin puseu de creștere. Atenție aici, este unul chiar în jurul vârstei de 1 an și îți recomand să îl identifici și să aștepți să îl depășiți înainte de a scoate alăptarea de noapte.

🤷‍♂️ De ce să respecți aceste reguli?
Tocmai pentru ca lucrurile să decurgă cât mai lin și bebe să fie cât mai cooperant cu putință în acest proces.
Atâta vreme cât are un disconfort major sau creierul său este într-o fereastră de dezvoltare fulminantă, cum se întâmplă la puseuri, e bine să îi acorzi răgazul de a depăși perioada. Astfel, va fi disponibil fizic și emoțional pentru schimbarea majoră pe care vrei să o aduci în rutina lui. În viața lui.

Ce înseamnă eliminarea alăptărilor de noapte?
Urmând pașii din metoda mea de înțărcare blândă, îți recomand să elimini doar alăptările din timpul nopții, adică după momentul adormirii de seară (care rămâne tot la sân, dacă așa este până la acest moment) și până la momentul trezirii de dimineața, care înseamnă o oră rezonabilă pentru întreaga familie (adică nu 5 dimineața).

Cu alte cuvinte, vei putea în continuare să îți adormi copilul la sân, urmând să îi mai oferi sânul dimineața la 7 de exemplu sau începând cu ora 6:00-6.30, dacă este în regulă pentru tine ca mamă să setezi această oră.

Vor dispărea alăptările din perioada când ‘e noapte afară’, aceasta fiind cea mai importantă motivație și explicație către copil atât în perioada de pregătire (despre care îți voi povesti curând), cât și în perioada de implementare propriu zisă a pașilor spre înțărcare. Noaptea nu mâncăm, noaptea dormim. Pentru că așa se întâmplă atunci când corpul tău crește, așa după cum vezi că este pentru toți cei din jurul tău care sunt mai mari decât tine: mama, tata, bunicii, frații mai mari, prietenii etc.

În cât timp să te aștepți să accepte schimbarea?
Eliminarea calupului de mese din timpul nopții este o provocare importantă pentru majoritatea copiilor. Și mamelor. După ce îl pregătești temeinic și te apuci propriu-zis de scos mesele de noapte, vei avea parte de 2-3 nopți dificile. Copilul tău va protesta (are tot dreptul să o facă) și este misiunea ta să fii alaturi de el fizic și emoțional și să îi conții tristețea, furia și frustrarea, cu explicații blânde și ferme și cu prezența ta necondiționată. În aproximativ 7 zile vei observa că s-au rărit considerabil sau chiar s-au eliminat complet mesele de noapte, iar în aproximativ 3 săptămâni vei simți că al tău copil a acceptat această schimbare.

Încearcă să nu mai faci altele până nu se împlinesc aceste 3 săptămâni de după eliminarea alăptării de noapte.

Cum îți îngrijești sânii în această perioadă?
Dacă înainte de oprirea alăptărilor de noapte sesiunile la sân erau foarte dese și lactația ta este una abundentă, e nevoie să ai mai multă grijă de sânii tai. Blocajele de canale pot apărea în procesul înțărcării și îți recomand ca dacă experimentezi durere, inflamație, roșeață la nivelul unui sân sau al ambilor, precum și frisoane sau febră, să contactezi imediat un consultant de lactație pentru tratament.

Până iei legătură cu un specialist, mașează ușor sânul sub jet de apă caldă și pune comprese reci după masaj. În procesul înțărcării de noapte, dacă îți simți sânii plini, dar nu există disconfort, nu e nevoie să intervii în vreun fel. Dacă însă există durere, îți recomand să mulgi câte puțin, câteva minute, la nevoie și să aplici compresă rece pe sâni după muls, dar și în restul timpului.

👩‍👧Ce fac după înțărcarea de noaptea?
Decizia îți aparține în continuare. Poți merge către eliminarea altor calupuri de mese sau mese individuale de lapte sau te poți opri aici.

Majoritatea mamelor, vă mărturisesc, își doresc să se odihnească noaptea și nu au nicio problemă în a continua să alăpteze ziua. Iar odată ce dorm noaptea întreagă energia și entuziasmul de peste zi reapar și astfel alăptarea poate continua săptămâni, luni sau chiar ani.

🌟Frumusețea acestui program este că îl poți adapta exact după nevoile și dorințele voastre. Dacă iți dorești să aprofundezi informațiile despre înțărcarea blândă, îți recomand cartea mea, 📚Înțărcarea blândă: Cum să îți înțarci copilul cu blândețe și fără traume, care detaliază atât înțărcarea de noapte, cât și toate celelalte etape ale înțărcării și îți oferă răspuns la toate posibilele întrebări. O găsești aici.