Înțărcarea blândă înseamnă în principiu exact asta: rărirea alăptării și eliminarea meselor sau calupurilor de mese de lapte cu o pregătire prealabilă și cu grijă pentru efectele emoționale pe care această schimbare le poate lăsa copilului (și mamei).

Deci, da, desigur, aceasta este rețeta perfectă, de a rari alăptările.

🤷‍♂️Când încep să răresc?

Decizia începerii procesului de înțărcare aparține în totalitate mamei și copilului. Nu societatea, care impune idei rigide de tip ‘Doar n-o să-l alăptezi până se însoară!’, nu medicul care nu are cunoștințe despre alăptare (nu toti!) și îți impune să înțarci dacă ești însărcinată sau dacă ai nevoie de o intervenție chirurgicală, nu vecinele sau cumnata sau mama sau soacra, care au făcut într-un fel anume.
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă alăptarea la cerere, fără apa, solide, lapte praf, ceai, până la 6 luni, urmată de începerea diversificării și continuarea alăptării până la 2 ani ai copilului sau mai mult, dacă atât mama, cât și copilul își mai doresc. Recomandarea aceasta vine din studiul avantajelor pe care alăptarea le are pentru mamă și copil pe măsură ce adaugăm luni în plus la durata ei.
Pe scurt, cu fiecare 3 luni de alăptare cresc beneficiile atât pentru copil, cât și pentru mamă. Iar atingând 2 ani atingem maximul de avantaje, dacă mă pot exprima așa.
Însă viața, cu toate ale ei, ne învață că nu toate mamele pot alăpta 2 ani+. Din motive de sănătate fizică sau emoțională, din motive personale, și așa mai departe. Și este perfect în regulă să îți setezi propriul tău timeline și ritm.
Indiferent, deci, dacă alăptezi 3 ani sau 6 luni sau 1 an sau 18 luni, în momentul în care începi să vezi tu finalul, poți începe să pregătești copilașul pentru înțărcare și să elimini treptat mesele sale la sân.

🤷‍♂️De ce încep să răresc?

Din propriile tale motive. Poate fi pentru că:
✔️Va merge la creșă/grădiniță și doresc să elimin câteva mese pentru ca schimbarea să nu fie prea bruscă pentru copil atunci când va lipsi toată ziua.
✔️Reîncepi lucrul și vrei să îl acomodezi cu lipsa ta.
✔️Nu este fan mâncare solidă și sunt probleme cu dezvoltarea, creșterea în greutate a copilului.
✔️Ești obosita fizic sau/și psihic din cauza alăptărilor dese.
✔️Copilul pare să nu aibă alt sistem de reglare emoțională în afara de sân.
✔️Îți dorești să înțarci definitiv într-un anumit interval de timp
s.a.m.d

🛑Nu oferi, nu refuza?

Poate ați auzit despre această metodă, care înseamnă să nu oferi sânul din proprie inițiativă niciodată, dar nici să nu refuzi atunci când copilul cere.
Personal nu o consider o metodă eficientă și nici corectă din punct de vedere emoțional. De ce? Pentru că:
Nu oferi! – Și dacă este nevoie? Dacă este cazul? Dacă am un copil cu o sensibilitate crescută? Sau dacă am un copil care nu cere el niciodată?
Nu refuza! – Asta mă atinge chiar mai tare decât Nu oferi. Pentru că a nu refuza înseamnă a accepta în orice situație, chiar și atunci când vine împotriva nevoilor mamei. Ceea ce nu este deloc natural și nici nu oferă o lecție sănătoasă copilului. Corpul mamei îi aparține mamei și deși sarcina și alăptarea înseamnă împărțirea propriului corp cu bebelușul, avem voie și avem dreptul să spunem nu.
Dacă atunci când bebe cere nu pot sau nu vreau să îi ofer, din motive personale, am dreptul să spun NU. Lecție sănătoasă despre corpul nostru, pe care consider că e important să o asimileze atât fetele, cât și băieții noștri.

🤷‍♂️ Răresc, dar cu ce înlocuiesc?

Aici răspunsul ține de vârsta copilului și de obiceiurile sale alimentare la acel moment.
Când vorbim despre un copil cu vârsta sub 1 an pe care este nevoie să îl înțarc, este recomandat să îi înlocuim mesele de lapte matern cu mese de lapte praf și desigur să aibă o alimentație solidă diversificată și sănătoasă.

Dacă avem un copil de peste un an, laptele praf nu mai este necesar, nici laptele de vacă sau alt animal. Copilul înțărcat blând va ‘pierde’ ușor ușor din mesele la sân, compensând cu alimentația solidă și atât!

Nu introduce biberonul după vârsta de 6 luni. Copilul își poate bea laptele extra din alte recipiente: cană cu cioc, cană cu pai, cană 360 de grade sau pahar normal. Biberonul va aduce numai dezavantaje, începând cu o nouă obișnuință greu de eliminat și încheind cu probleme de dentiție.

🤷‍♂️ Cât timp va dura până la înțărcarea definitivă?

Procesul blând de înțărcare poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. Depinde de ritmul vostru, al mamei și al copilului și desigur, de cât de tare ne grăbim. Motivația din spatele înțărcării dictează de regulă și ritmul procesului.
Dacă există o situația medicală validă care impune încheierea alăptării, poți face acest proces să dureze doar câteva săptămâni. Dacă e vorba de oboseala mamei, de reîntoarcerea la job sau pur și simplu de o opțiune personală, atunci și programul se poate ajusta după nevoile exacte ale cuplului mama-copil.

📚🌟Așadar, alăptarea poate fi rărită și ajută enorm ca mama să aibă un plan în minte atunci când începe acest proces. Cartea mea, Înțărcarea blândă: cum să îți înțarci copilul cu blândețe și fără traume, îți oferă soluțiile pas cu pas pentru a fi cu adevărat pregătită să îți iei la revedere de la aceste momente magice cu respect atât pentru tine, cât și pentru puiul tău. O găsești aici.