Dureroasa tare intrebarea, nu? O aud in cabinet, o vad pe Internet, o aud la prietene, la vecine, la coada la Lidl. Cu mentiunea ca 90% din ce aud se inscrie in zona miturilor, care din pacate sunt inca perpetuate in mentalitatea noastra, a tuturor. ‘Copilul meu de 5 zile suge si o ora si cand il pun jos dupa 5 minute se trezeste si cauta iar sanul, e clar ca nu se satura’ sau ‘Bebelusul meu de 3 saptamani suge din ora in ora, e clar ca nu ii ajunge sanul’ sau ‘Copilul meu de 5 saptamani suge doar 5 minute, dupa care impinge sanul cu limba si plange si oricat as incerca sa ii mai dau, nu mai vrea. Sigur nu se satura din atata supt’.

E clar – orice ar face bebelusul in afara de a dormi sau a sta perfect linistit dupa ce suge este inteles ca foame. Dar oare de ce plang copiii? De ce nu dorm imediat dupa ce mananca? De ce sunt nelinistiti si vor sa stea la san cu orele? Pai… din foarte multe motive. Vor sa suga pentru ca le este somn si nu pot sa se linisteasca altfel, pentru ca ii doare burtica, au gaze pe care nu le pot elimina, au primit prea multi stimuli pe care nu au stiut sa ii asimileze, au nevoie sa fie tinuti aproape de carnea calda a unui alt om, sunt intr-un puseu de crestere… si lista mai poate continua.

Deci daca motivele sunt multe si marunte si in mod clar la inceput nu stim exact de ce plange, faptul ca ii oferim sanul si asta il linisteste ne duce gresit cu gandul la foame. Trebuie sa scapam de paradigma copilului hranit cu lapte praf care mananca si doarme mult si profund fiindca digestia laptelul praf e grea si ii da de furca organismului. Trebuie sa dam laoparte mentalitatea ca un copil alaptat mananca si doarme si apoi iar mananca, si apoi iar doarme. Acestea sunt doar ‘incidente’. Alaptarea NU este asa! Si e normal sa nu fie asa. Alaptarea inseamna stat cu copilul la san aproape non-stop in prima luna, inseamna puseuri de crestere petrecute – ati ghicit – tot la san si multa munca si din partea mamei, si din partea copilului pentru a se ajunge la un echilibru si un oarecare ‘program’ 😉

Dar, veti spune sigur, daca comportamentul bebelusului nu este un indicator corect al faptului ca se satura, atunci care este indicatorul corect? Cum stiu ca bebe mananca atat cat ii trebuie ca sa se dezvolte armonios si sa nu aiba probleme de sanatate?
Dragile mele mamici stresate si asaltate de zeci de pareri care mai de care mai neavizate, va dezvalui cei 3 UNICI indicatori CORECTI de urmarire a unei lactatii suficiente:
Pipi
Caca
Greutate
Si va recomand sa ii transformati in mantra voastra salvatoare.
Inca de la inceputul alaptarii, urmariti pipi, caca si greutate.
Cand bebe e nelinistit si vrea sa suga non-stop, urmariti pipi, caca si greutate.
Cand bebe e linistit si doarme toata noaptea, urmariti pipi, caca si greutate.

Cum?
In primele 3 zile de viata un bebelus alaptat exclusiv trebuie sa aiba un numar de scutece ude pline egal cu numarul zilei (minim) – in prima zi minim 1 scutec plin cu pipi, in ziua a 2-a sa aiba minim 2 scutece, in ziua a 3-a minim 3 scutece ude si minim 1 scutec cu meconiu pe zi, care in aceste 3 zile trebuie sa isi deschida culoarea si sa ajunga la galben-mustar pana in maxim ziua 4. Prezenta meconiului dincolo de ziua 4 arata ca bebelusul nu se hraneste suficient la san si este nevoie de o vizita urgenta la medic.
Dupa ziua 4, cand in majoritatea cazurilor lactatia abundenta este instalata (deci trecem de la colostrul putin la sani plini cu lapte), in mod evident bebelusul va face mai mult pipi si caca. In ziua 4 trebuie sa fie aproximativ 4-5 scutece pline cu pipi, iar din ziua 5 vom urmari ca in 24 de ore bebe sa aiba 5-6 scutece pline cu pipi si minim 1 caca/zi. Ideal ar fi sa avem 3 caca zilnic, iar multi copii fac si 7-8. Insa exista copii cu tranzit lent sau copii al caror tranit e dezechilibrat de laptele praf primit completare si din aceasta cauza fac mai rar.

Ce imi arata acesti 2 indicatori? De ce ii urmaresc?
Pai, pipi imi arata ca bebelusul se hidrateaza. Caca imi arata ca si creste in greutate, ca asimileaza ce mananca. Faptul ca face pipi si caca intr-o perioada in care eu ca mama proaspata nu stiu daca el mananca sau nu de la san, imi arata ca bebe mananca. Nu vad ce intra, dar vad ce iese!

Mentionez ca aceste cantitati se masoara la fiecare 24 de ore. Si ca un scutec plin de pipi e un scutec greu, nu unul care flutura in vant cu doar 3 stropi de urina in el. Urmariti dunga galbena de pe fata scutecelor si veti vedea ca se face albastra cand scutecul e plin si gata de a fi schimbat. Cand linia se face albastra la 3 sferturi, puteti considera acela 1 scutec din cele 5-6 pe care le numaram in 24 de ore.

Si am ajuns la greutate, al treilea indicator si in cele mai multe cazuri si cel mai relevant. Adica dupa primele saptamani, cand nu mai urmaresc pipi si caca decat asa, sa fie, ramane doar sa vad lunar greutatea copilului si asta sa imi spuna ca se hraneste suficient cu laptele matern.

Cat trebuie sa ia in greutate bebe?
Dupa nastere, copiii scad cu pana la 10% din greutatea cu care s-au nascut. Stim ca se satura la san daca la 10 zile (maxim 14) isi reiau greutatea de la nastere. Dupa care, in primele 3 luni trebuie sa ia un minim de aprox. 500 grame pe luna. Intre 3-6 luni sa fie minim 350 grame pe luna. Si cu cat copilul creste, cu atat greutatea minima lunara scade.

Important: nu va cantariti copiii zilnic, de 5 ori pe zi, inainte si dupa ce suge, nu cantariti scutecele, nu picati in capcana tiparelor. Fiecare copil creste in ritmul sau. Sunt copii care iau peste 1kg pe luna in greutate si altii care sunt la limita inferioara. Uitati-va si la genetica familiei: din 2 parinti scunzi si slabi e mai greu sa iasa un bebe care ia 1 kg pe luna. Iar pentru a verifica lunar greutatea si a sti unde se situeaza copilul, mergeti la graficele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Eu va las aici un calculator online foarte simplu de folosit, care va va spune in ce procent (pe ce percentila) se afla copilul dvs. Mentionez ca este normal sa fie oriunde intre 3% si 97% si sa nu coboare sau sa urce brusc de la o luna la alta.

In concluzie: pipi, caca si greutate. Nimic altceva nu imi spune ca bebelusul meu nu mananca suficient lapte matern de la san! Iar cand oricare din acesti 3 indicatori va ingrijoreaza, contactati in primul rand consultantul de alaptare, care te va ajuta sa maresti productia lactata, sa atasezi copilul corect la san si sa urmaresti corect cresterea lui sau a ei.