👩‍👧‍👧Îmi amintesc de zilele și nopțile mele de început de mămicie. Când fetele mele erau doar niște boțuri mici și neliniștite. Îmi amintesc că nu mai știam sigur când e ziua și când e noaptea în prima lună cu fiecare dintre ele. Și de fiecare dată când vorbesc cu câte o pacientă care se plânge că bebelușul ei doarme doar câte 2 ore ziua îmi mușc limba să nu zic aoleu cum o fi să te plângi pentru asta 😀

E dificilă viața de mamă și deși nu dețin niciun fel de rețetă sau pastilă magică să fac lucrurile să meargă lin și liniștit, am totuși câteva sfaturi de drum lung pe care le ofer părinților cu care lucrez încă din primele zile.
Primul ar fi cel al adaptării la bebe mai degrabă decât a ne aștepta ca bebe să se adapteze la noi. După care nu le mai așez într-o ordine anume și nici nu le mai numesc de data asta, pentru că vreau să ajung la și să dezbat unul singur astăzi: adormitul bebelușului la sânul mamei.

Acolo se simte bebe cel mai bine!

‘Îmi aduc aminte de la primul copil că acolo se simțea cel mai bine.’ – îmi spune Alexandra, care își așteaptă curând al doilea bebeluș. Da, acolo se simte bebe cel mai bine. Nu doar la început, dar în special la început.
Primele 3 luni se mai numesc și al 4-lea trimestru de sarcină. Copilașul se adaptează treptat la viața extrauterină, ceea ce înseamnă că are nevoie de o bază solidă a siguranței și a atașamentului, care începe să se formeze încă din prima zi. Nu îi călim dacă îi ținem departe de noi, nu îi învățăm despre independență dacă îi culcăm singuri în patul și camera lor, nu funcționează așa lucrurile pentru un nou-născut.

De ce sunt cei mai fericiți la sân?
🤱Sânul este cel mai sigur loc de pe pământ pentru bebe.

🌟Este familar pentru că mamelonul miroase ca lichidul amniotic: sunt acolo niște glande care produc o substanță cu miros de lichid amniotic, tocmai pentru a fi mai ușor pentru bebe să găsească sânul și să se atașeze.

🌟Alăptarea înseamnă contact extrem de apropiat cu mama: bebe îi aude bătăile inimii, îi simte vibrațiile cutiei toracice, îi aude clar vocea și îi distinge și chipul.

🌟Laptele matern conține ingrediente care dă copilului somnolență, îi alină durerile fizice (digestive, erupții dentare, lovituri, traumatisme) exact ca un analgezic, și îi poate liniști stările de neliniște emoțională: frică, frustrarea, anxietate de separare și așa mai departe.

Înțelegem astfel de ce este perfect firesc, dezirabil și util să pun bebelușul mic la sân pentru orice disconfort ar avea. Și să nu uităm că este un ajutor rapid și eficient și pentru mama copleșită de hormonii post-naștere și epuizată de noile rutine, de somnul întrerupt, de dureri fizice…
Și includem aici și adormirea bebelușului, care da, îți răspund în sfârșit, Alexandra, este ok să fie la sân. Pentru mamele și copiii pentru care această metodă este rapidă și aduce liniște și bucurie, este prefect.

Nu vă mai speriați de asocierile de somn!

📢Pe asta cu asocierile de somn văzute că un bau-bau modernist al mamelor am tratat-o pe larg în cartea Înțărcarea blândă, pe care o puteți comanda de aici.
Pe scurt va spun acum că este normal ca un bebeluș să aibă una sau altă asociere de somn. Mitul bebelușului pus la somn în pătuț și adormit singur este atât, un mit. În rest, absolut toți copiii au nevoie de un ajutor: că este sânul sau biberonul, că e suzeta sau legănatul, că e plimbatul în brațe, cântatul, mângâiatul, șâșâitul, sunetele albe (și mai completați voi lista), există CEVA ce îl ajută pe bebe să adoarmă.
Iar când am alăptarea la dispoziție și adormitul la sân merge ceas, mă iertați, dar consider că este stupid să încerc altceva. Este o corvoadă în plus pe lista altora pe care oricum le avem de făcut ca mame. Și pentru ce? Pentru că ne-au împuiat capul unii sau alții pe interneți că e mai cool să culci copilul fără asocierea cu sânul?

Va fi așa mereu?

Poate că da, poate că nu. În orice moment în care simți că metoda nu mai este de ajutor, nu se mai potrivește, nu o mai simți ca fiind ce e nevoie pentru voi, poți începe să o schimbi. Cu blândețe, orice învăț are și dezvăț. Fiecare vârstă a copilului vine cu ceva nou. Cu cât cresc și se dezvoltă, pruncii noștri își dezvoltă abilitățile și capacitățile și putem avea încredere în ei că se pot obișnui cu metode și rutine noi. Depinde de noi, părinții, să prindem trenurile cu aceste schimbări și să ne punem în aplicare cu blândețe și curaj la momentul potrivit.

Până atunci, dragă mamă, culcă-ți copilul la sân, e cel mai natural obicei și înseamnă și odihnă pentru trupul și mintea ta!