dr. Jack Newman, medic pediatru, tata si bunic, guru in ale alaptarii, a venit de cateva ori in Romania, insa eu l-am prins abia anul asta pe 8 aprilie, la Cluj, la conferinta O zi cu dr. Jack Newman, orgaizata de ProMama. cel mai probabil abia acum am fost pregatita sa primesc toate informatiile pe care le-am auzit de la el. si au fost multe. o mare parte lucruri pe care deja le stiam, dar si destule noi. haideti sa va zic pe scurt despre ce a vorbit dr. jack in cele 6 ore, cu speranta ca va va ajuta – ca mame, ca prietene de mame, ca ce mai aveti voi nevoie.

1. Cea mai importanta notiune – ATASAREA. A repetat conceptul si l-a exemplificat cu poze si filmulete de zeci de ori. Este extrem de importanta atasarea din primele zile, din 1000 de puncte de vedere.

2. Icterul prelungit – vinovata: atasarea deficitara, copilul nu primeste cantitatea optima de lapte. Bilirubina nu are nicio legatura, adica nu este in niciun caz raufacatorul, ci mai degraba are rol de protectie al organismului uman – atat la bebelusi, cat si la adulti.

3. Greva suptului nu exista per se, crede dr. jack. El considera ca in 95% din cazuri greva suptului este de fapt scaderea fluxului laptelui matern, care se petrece in nenumarate randuri la o proaspata mamica si din nenumarate cauze – de la administrarea de anticonceptionale sau orice gen de tratament hormonal, la oboseala, extenuare, alimentatie nepotrivita pe termen lung sau pur si simplu pentru ca se modifica nevoile bebelusului si este necesar un timp de ajustare, in care productia de lapte sa egaleze cererea din partea copilului. Solutia: (pe langa alaptarea la cerere, oricat de des ar insemna asta), stimularea lactatiei cu ajutorul ceaiurilor sau altor ”preparate” naturiste pentru cresterea lactatiei (anason, moringa, more milk plus, galafor, galactogil etc). dr. jack prescrie de foarte multe ori pacientelor care vin la clinica lui un medicament care are ca substanta activa domperidona. La noi se gaseste Motilium, sa fiu sincera a fost prima data cand am auzit de asa ceva, am si citit prospectul acestui medicament si nu am inteles legatura, insa am incredere ca el stie despre ce vorbeste. Dupa cum s-a exprimat – ”Domperidone should be in the water suppply”. Mentiune: administrarea de domperidona sau Motilium trebuie obligatoriu facuta la recomandarea si sub supravegherea unui consultant in alaptare.

4. Am vizionat filmulete cu copilasi nascuti prematur (intre 32-36 sapt, dar si unul de 27 !!! de saptamani) care sugeau la san corect si fara probleme. Asta ca replica la datul de lapte praf pe motiv ca e mic si nu are putere sa suga. Nu exista asa ceva!

5. Apropo de puterea de a suge, am aflat si eu pe indelete ca bebelusul nu TRAGE laptele din san, ci laptele curge la el in gurita. Tot ce trebuie este sa se ataseze corect, facand cu gurita vid si sa stmuleze prin miscarea barbiei coborarea laptelui. Si apoi sa inghita. Asadar este impropriu sa spunem ca bebe a obosit la san tragand laptele. Daca acest lucru se intampla este pentru ca nu e atasat corect. Sau pentru ca laptele nu vine in fluxul cu care este obisnuit sau pe care si-l doreste, adoarme (am vizionat o multime de filmulete cu bebelusi care adorm la san extrem de repede, dupa care se introduce un tubulet subtirel gen sns pe langa san in gurita si in secunda in care laptele matern muls incepe sa curga prin tub in gura lui, bebe deschide ochii mari si incepe sa-si miste barbia cu infocare).

6. Alaptatul dint-un singur san – se poate incerca „repararea” acestui obicei cu ajutorul unui consultant in alaptare, insa intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem in cazul in care dorim sa facem asta este de fapt – DE CE? De ce dorim sa invatam copilul sa suga de la ambii sani? Cum se dezvolta? Ia in greutate constant? Suge activ, inghite? Este multumit? Daca motivul este estetic, dr. Jack ne asigura ca dupa intarcare forma si marimea sanilor va reveni in mare masura la normal. Si evident, crede ca nu este un aspect mai important decat alaptarea.

7. Hranirea cu altceva decat la san. E foarte mare fan hranire cu paharelul, desi recunoaste ca putine mame vor sa incerce, din ideea (nu neaparat reala) ca bebe nu va sti sa bea din paharel si va varsa lapte pretios, muls cu eforturi. In realitate, singura conditie este sa ai rabdare si procesul va merge mai usor decat crezi. Altfel, variante bune mai sunt – degetul, tubuletul subtire, lingurita. Seringa nu o recomanda in mod special, dearece cantitatea care ii ajunge in gurita lui bebe este de obicei mai mare decat cea optima, motiv pentru care procesul e putin nenatural.

8. Dr. Jack detesta protectiile de silicon. Motivul? Nu exista mameloane ”neformate”, bebe nu suge din mamelon, el trebuie sa cuprinda cu gurita cat mai mult din areola, cat mai mult din san, in special partea de sub mamelon. Am vazut foarte multe poze cu diverse tipuri de mameloane – de la cele mai mici, la cele mai mari, toate perfect in regula, date femeii de natura pentru ca e ok, nu pentru ca vrea sa o saboteze. Din nou, problema e atasarea, grija la atasare in primele zile. Nu recomanda in nicio situatie si sub niciun pretext protectiile de silicon, pentru simplu motiv ca la el la clinica zilnic se lupta cineva sa ajute o mama sa scape de ele. Si e imens de dificil.

9. Intarcarea. Despre intarcare nu a vorbit foarte mult, a raspuns numai la o intrebare a unei mame din public cu privire la momentul optim de a face acest pas. Evident, raspunsul este – cand e copilul pregatit. Si cand este si mama pregatita. De unde stii? Asta e mai complex, poate chiar iti spune copilul. A dat el exemplul personal al celui de-al treila copil al lui, care, dupa ce mama l-a intrebat de multe ori daca nu cumva e pregatit sa se opreasca, a hotarat intr-o zi ca „de maine”. Si s-a tinut de promisiune 🙂

10. Cariile. Nu sunt mai frecvente in cazul copiilor alaptati NOAPTEA, e doar un mit. Si chiar daca apar, hai sa nu ne panicam, spune dr Jack, ca doar sunt dintii de lapte.

11. Colicile. Din nou, considera ca atasarea si in esenta aportul optim de lapte sunt problema si aici. Dupa parerea lui un copil alaptat corect nu are colici.

12. Probioticele. Sunt o moda acum, de dat la bebei. Nu are nimic impotriva, doar ca mentioneaza ca laptele matern e plin de probiotice!!

13. Proba cantarului. Si-a dat o palma peste cap. Ne-a aratat cu exemple (fotografii cu bebelusi cantariti pe cantare diferite de ex.) cat de irelevanta este si cum poate exista in foarte dese randuri o eroare de 90gr lejer. Si uneori mai mult.

14. Alaptarea in tandem toddler si infant. Un sfat pe care l-a dat a fost ca sesiunea de alaptare sa fie simultana, sau toddlerul sa primeasca imediat dupa bebe, sa nu se astepte o ora, doua de exemplu. Pentru ca atunci toddlerul va papa laptele destinat in mare masura celui mic.

15. Laptele matern e cel mai bun si toata lumea stie asta. Cine pretinde ca nu e asa doar se preface si se minte singur, din motive personale.

Daca imi mai amintesc lucruri in plus, voi reveni asupra postarii.
Ciudat cum guru-ul alaptarii este barbat. Nu credeti? 🙂