In meseria de consultant de alaptare ma confrunt cu multe situatii dificile pentru mama, pentru bebelus sau pentru cuplul mama-bebe. Una dintre ele, poate cea mai greu de gestionat pentru toti cei implicati este refuzul de a suge. Sau refuzul de a MAI suge.
Let us divide and conquer!

De ce refuza bebe sa suga in primele ore dupa nastere?
Primele 24 de ore din viata unui bebelus sanatos sunt de obicei cele mai ‘somnoroase’. In afara de prima ora, ora magica. Cu alte cuvinte, prima ora din primele 24 este cea mai activa, ora in care bebelusul e pregatit sa suga si o si face daca i se da ocazia. Aceasta perioada de activitate este perturbata de utilizarea analgeziei in timpul nasterii (anestezia peridurala sau rahia). Copiii ai caror mame au primit unul din aceste tipuri de anestezie in timpul nasterii nu reusesc sa faca ‘catararea la san’ (breast crawl) in prima ora de la nastere.
Asadar, bebelusii pot fi mai somnolenti, iar alaptarea mai greoaie daca am primit anestezie epidurala in timpul nasterii naturale sau daca am nascut prin operatie cezariana.
Urmatoarele ore insa, este perfect normal ca bebe sa vrea sa doarma mult si sa stea mai degraba cu ochii inchisi (il deranjeaza lumina puternica). Nu avem motive sa ne ingrijoram ca s-ar deshidrata sau ar fi in pericol de hipoglicemie daca doarme mult, atata vreme cat il alaptam la cerere, iar bebe nu are o greutate sub 2.500 gr sau peste 4,500 gr sau mama nu a fost diagnosticata cu diabet (mai multe informatii aici).
Solutia: Rooming-in, alaptare la cerere, contact piele pe piele prelungit in primele ore (zile) de viata si multa relaxare – bebe nu e o bomba cu ceas 😉

De ce refuza bebe sa suga sau suge cu mare greutate dupa prima noapte petrecuta la neonatologie?
Personal, am vazut multi bebelusi care sugeau perfect imediat dupa nastere, iar a doua zi (dupa prima noapte petrecuta in neonatologie) suptul era mai slab si mai dezorganizat, iar cooperarea copilului la san scadea. De ce se intampla asta? Din cauza ca in noptile petrecute pe sectia de neonatologie, separati de mame, sunt aproape invariabil hraniti cu lapte praf, cu biberonul. Dupa cum bine stiti, suptul la biberon este complet diferit de suptul la san si produce confuzie pentru bebe.
Solutia: Rooming-in, alaptare la cerere, suplimentare doar cand exista indicatie medicala, cu altceva decat biberon (seringa fara ac, pipeta, lingurita, SNS pe langa san sau pe deget).

De ce refuza bebe sa suga sau suge cu mare greutate in primele zile acasa?
In primul rand din cauza interferentei cu biberonul.
Dar si daca interferenta cu biberonul nu exista, cuplul mama-bebe poate intampina dificultati legate de atasare pe care daca mama nu este invatata sa le gestioneze corect, pot deveni cauza multor alte probleme. Stiti, bebelusii nu au rabdare. Ei daca nu prind din prima (mai ales daca sunt infometati), se enerveaza si plang, dau din maini si din picioare, se zgarie pe fata, se trag de par. Ce face mama cand vede acest comportament? Se panicheaza si face repede biberonul cu lapte muls sau de cele mai multe ori cu lapte praf. E normal sa se panicheze? Nu, nu este normal. Aceasta reactie din partea mamei este produsul a decenii de marketing agresiv pe lapte praf, a unei mentalitati gresite care se perpetueaza de la cadre medicale si de la mame, vecine, prietene.
Solutia: Gandeste-te asa: daca eu la 25, 30, 35 de ani nu am rabdare, cum ii pot cere acestui bebelus de 4 zile, 7 zile, 3 saptamani sa aiba?! Asa ca atunci cand bebele tau mitiitel incepe sa se agite ca nu poate prinde sanul si apoi chiar incepe sa planga, ajuta-l tu. Ridica-l putin, vorbeste-i calm, incurajeaza-l, apoi incearca din nou. Schimba sanul, poate ii place mai mult dincolo. Daca situatia persista si atasarea nu se imbunatateste in 1-2 zile prin simplul exercitiu, contacteaza un consultant de alaptare sa va ajute cu atasarea.

De ce refuza beebe sa suga sau suge cu mare greutate in primele saptamani? (jet puternic, jet slab)
Si uite-asa cu rabdare si suportul unui consultant de lactatie, perioada agitata de inceput trece sau se estompeaza considerabil. Si vine varsta de 3-6 saptamani cu cele 2 puseuri de crestere corespunzatoare si copilul incepe sa se comporte ‘dubios’ la san.
Mai precis apuca sanul, suge nitel, dupa care incepe sa urle taica, se trage in spate, incearca iar sa se ataseze, trage de 3 ori, urla iar, da din maini si din picioare si cu greu reuseste sa manance, musca mamelonul, se trage inapoi pe el, are multe gaze in burtica si colicii pot lua un avant spectaculos de neplacut pentru toata familia.
Ce cred mamele cand observa acest comportament? Ca avem de-a face cu lactatie scazuta. Care este cauza reala? Ei bine, motivul real este ca mama are mult lapte, care iese in jeturi puternice din san, lucru care il supara foarte tare pe bebe si cu care greu se poate obisnui (dar se obisnuieste pana la urma, sa stiti).
Cum se comporta copiii cand chiar este vorba de o lactatie insuficienta? Se trag de la san, isi curbeaza corpul si nu mai vor sa suga deloc. Nu mai incearca, nu se agita foarte tare. Iar proba de baza – scade numarul de scutece umplute cu pipi si apar probleme cu greutatea copilului.
Solutia: Cel mai bine ar fi sa apelati la ajutorul unul consultant in alaptare, care va va ‘diagnostica’ corect si va va pune la dispozitie instrumentele necesare unei bune gestionari a situatiei. Pana ajungeti la consultant, incercati pozitii de alaptare anti-gravitationale, in care capul copilului sa fie deasupra sanului, incercati sa mulgeti putin inainte de a alapta si tratati situatia cu cat de multa relaxare puteti. Aveti rabdare cu bebe, dati-i sa suga putin si des si ub nicio forma nu fortati copilul sa suga!

De ce refuza bebe sa suga sau suge cu mare greutate in jurul varstei de 3 luni?
Stiti, cand am dat examenul IBCLC am avut o intrebare care suna ceva de genul: Un bebelus suge. Tatal intra in camera in care se afla mama si bebe. Bebe se opreste din supt, se uita spre tati si zambeste. Ce varsta are bebe? Ghiciti care era raspunsul? Da, 3 luni 😉
De ce? Apai la 3 luni este un mare mare puseu de crestere in urma caruia copiii invata sa se relationeze diferit la lumea din jur. Devin mult mai atenti, mai receptivi, sunt distrasi de obiecte, voci, zgomote de pe afara. E suficient sa latre un caine in apartamentul vecin sau sa se miste perdeaua ca au dat drumul la san si sunt ca niste mici si adorabile girofare.
Ce se mai intampla la 3 luni? Se stabilizeaza lactatia mamei, sanii devin mai mici si mai moi si intervine teama ca nu mai e suficient
Solutia: nu aveti nevoie de o solutie pentru ca nu aveti o problema. Din nou, sub nicio forma nu fortati bebelusul sa suga cand doriti dvs.! Lasati-l in ritmul lui, urmarind doar ca cresterea in greutate sa fie cea potrivita varstei. Daca aveti dubii in ce priveste greutatea sau cantitatea de lapte pe care o produceti, intrebati consultantul de lactatie.
Va mai poate ajuta documentarea suplimentara pe aceasta tema – cititi cartea doctorului Carlos Gonzales (Copilul meu nu mananca) si va veti linisti 😉

De ce refuza bebe sa suga ziua, dar noaptea suge perfect?
Cazul 1. Acest lucru de poate intampla ca o continuare a situatiei de mai sus. Pe la 3-4 luni bebe intra in asa-numita ‘greva’ a suptului. Suge putin, scurt, are toane, se uita pe pereti si dupa toate din jur, mai putin dupa san. De ce noaptea suge totusi in perioada asta? Pentru ca noaptea e intuneric, e liniste si pace si e adormit cand suge de obicei.
Solutia: Faceti un mediu calm si linistit si ziua. Mergeti doar voi intr-o camera, cu usa si geamul inchise, cu draperiile trase, fara tv, telefon, radio, pisica etc. Si din nou, rabdare si iar rabdare si lasati stresul ca bebe nu mananca suficient. Daca a ajuns la 3-4 luni alaptat exclusiv si e sanatos, nu are NICIUN motiv sa inceteze sa mai suga 😉
Cazul 2. Bebe incepe sa refuze sanul din cauza interferentei cu biberonul. Atunci cand ii dai si san, si biberon si te gandesti ca nu va avea nicio repercusiune, te poti trezi foarte usor cu beebe care initial refuza doar ziua sa mai suga, dupa care va incepe sa refuze si noaptea. Va face asta in momentele cheie ale alaptarii: la puseuri, la eruptii dentare, la stabilizarea lactatiei mamei. Asa ca ganditi-va bine daca vreti sa mergeti cu sanul si biberonul in paralel, pentru ca neajunsurile sunt multe.
Solutia: Contactati un consultant sa va ajute sa scapati de suplimentul dat cu biberonul!

De ce refuza bebe sa suga cand este bolnav si dupa episoade de boala sau eruptie dentara?
Problemele medicale sunt un motiv foarte important si demn de luat in seama. Prima intrebare pe care o pun mamelor care imi spun ca bebelusii lor refuza sa suga este daca au mers recent la medic. Pe copil il poate durea gatul, il pot durea gingiile, urechile, sau poate avea alte afectiuni care sa il impiedice sa se hraneasca. Asadar, o evaluare pediatrica este necesara. Iar daca totul este in regula, incepe evaluarea din punctul de vedere al consultantului de alaptare. Daca exista probleme medicale, atunci intelegem refuzul suptului, compensam hidratarea daca este nevoie si avem multa rabdare cu bebe si dupa ce problemele medicale trec, pentru ca perioada de convalescenta este si ea dificila pentru multi copilasi.
Solutia: Mergeti la pediatru pentru a elimina motivele medicale de pe lista si in cazul in care este vorba de asa ceva, nu fortati copilul sa suga dupa ce problemele medicale trec.

De ce refuza bebe sa suga atunci cand mama e stresata de greutatea lui sau de alte aspecte din dezvoltarea lui sau de insusi suptul lui?
Ei, aici e aici. Aici cel mai usor imi va fi mie sa explic si voua sa intelegeti folosind exemple clare.
Primul exemplu. Mama isi doreste foarte mult sa alapteze. Enorm de mult. Citeste, merge la cursuri, iar citeste, cumpara tot ce crede ca ii va fi de folos in alaptare. Naste si intamplina dificultati in primele zile. Apoi intervine panica, intervin 1000 de intrebari si de scenarii, vin de-a valma toate informatiile cititie si auzite vreodata si pe mama o copleseste disperarea si vinovatia. Incrancenarea ca ea trebuie sa poata sa faca asta se transmite bebelusului care refuza sa suga dupa cum isi doreste mama. Si daca mama nu isi gaseste echilibrul si linistea, alaptarea devine o lupta pe care niciunul dintre ‘parteneri’ nu o va castiga.
Solutia: In procesul de informare despre alaptare, puneti si un pic de echilibru, un pic de instinct, un pic de ‘hai sa vedem ce iese’. Nu va fortati bebelusii sa fie asa cum ati vazut in filmulete si nici pe voi nu puneti povara grea de a fi cum ati citit in carti!

Exemplul nr.2. Mama si bebe sunt bine in alaptare. La un moment dat, sa zicem pe la 3-4 saptamani, cineva ii inoculeaza mamei in mod gresit ideea ca bebelusul ei nu ar fi tocmai cat ‘trebuie’ de grasut dupa graficul x sau y. SI atunci mama, ingrijorata, face una din trei greseli sau chiar pe toate trei:
Incepe sa mulga si sa ii dea copilului cu biberonul suplimente.
Incepe sa dea lapte praf ca supliment.
Incepe sa terorizeze copilul sa suga mai mult, mai des. Ii baga sanul in gura in timp ce doarme ziua si noaptea, il trezeste pentru a suge, il cantareste de 2 ori pe zi, cantareste scutecele cu pipi, face proba suptului. Transforma alaptarea intr-o agenda a disperarii, plina de notite cu gramaje si timp petrecut la san.
Ce se intampla cand mama recurge la aceste variante? Pai, prima este cea mai clean, dar poate duce la hiperlactatie si/sau la confuzia san/tetina pentru bebe. A doua duce la sabotarea lactatiei – in cateva saptamani, maxim cateva luni este bye bye alaptare pentru ca fiecare doza de lapte praf inseamna stimulare insuficienta pentru san. Iar a treia este cea mai periculoasa. Si din pacate si cea mai des intalnita.
Solutia: Daca aveti dubii in ce priveste greutatea copilului dvs. verificati graficele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consultati-va in echipa cu un medic pediatru care cunoaste graficele OMS (adica nu cu unul care stie doar de acum 30 de ani cum era treaba) si cu un consultant de alaptare. Nu fortati copilul sa suga pentru ca asta duce la un refuz pe care nimic nu-l mai poate intoarce din drum! Iar in ce priveste biberoanele, 1 singur biberon pe zi poate duce la refuzul sanului cand nici nu va asteptati.

Exemplul nr. 3 Introduc aici situatiei cu probleme medicale: bebelusi nascuti prematur, cu probleme de sanatate, mame cu probleme de sanatate care intrerup alaptarea, mame care se mulg exclusiv pentru ca inca din spital nu sunt ajutate, iar acasa pur si simplu nu gasesc resurse de a face altfel. Pentru aceste categorii exista metoda hranirii cu SNS pe langa san sau/si pe deget (fingerfeeding). Ajuta foarte mult si contactul piele pe piele si baita de renastere.

Cam acestea sunt, asa pe scurt, situatiile in care copiii nu sug sau nu mai vor sa suga la san. Evident, experienta ne arata ca situatiile sunt multe si variatiile dificultatilor de mai sus si mai multe. Problema este insa ca nu avem suportul corect in a gestiona aceste situatii. Nu avem medici neonatologi, pediatri si medici de familie care sa studieze lactatie si sa inteleaga aceste situatii. Si daca aveti de gand sa ma contraziceti va dau un singur argument: rata alaptarii exclusive pana la 6 luni in Romania este de 12.4%! Nu mai este nevoie de nimic in plus pentru a intelege ca nu facem ce trebuie pentru a ajuta mamele sa alapteze cu succes inca de la inceput si sa isi sustina lactatia cat mai mult timp.