Un subiect despre care de mult vreau sa scriu, pentru ca m-am saturat pana peste cap de povestile cu cezariene justificate prin circulare de cordon. Simple, duble sau triple (adica infasurat o data, de doua sau de trei ori in jurul gatului bebelusului), circularele sunt unul dintre motivele pentru care in Romania medicii recomanda femeilor cezariana. Nu stiu daca din ignoranta sau din nestiinta sau din nepasare, dar informatia asta a fost propagata atat de mult incat daca discuti cu 5 femei, 3 din ele o sa-ti spuna pe un ton grav ca fereasca Dumnezeu sa nasc natural, era cordonu in jurul gatului copilului, se sufoca la nastere… Pai ce sa zic, nu numai ca din start conceptul de sufocare e total gresit, dar folosindu-se de imaginea asta dramatica te invinovantesc suficient ca parinte ca sa zici da domnule, nu pot sa risc, e copilu meu, doar nu vreau sa-l omor. Nu sunt de vina parintii, ci medicii, pentru ca nu toti avem acelasi acces la informatie sau aceeasi curiozitate, insa toti avem dorinta nemarginita sa avem un copil sanatos si orice lucru care ar putea impiedica asta devine dusmanul nostru nr. 1. Din pacate atunci cand iti spun trebuie sa facem cezariana ca sa eliminam riscul acesta al cordonului in jurul gatului, nu iti spun si riscurile cezarienei – e o lista atat de lunga ca ati sta o vreme la discutie, dar in interesul cui ar fi sa le aflati asa pe toate?!

Haideti sa va spun punctual cam cum stau lucrurile de fapt.

  1. Ca de obicei, la noi in tara e totul foarte diferit decat in tarile normale. De ce zic asta iarasi? Pentru ca nu s-a pomenit ca in Germania sau Franta sau unde vreti voi altundeva medicul sa ii spuna macar pacientei ca exista aceasta circulara. Motivul este simplu: gravida nu trebuie alarmata fara motiv, iar acesta nu este motiv de alarmare.
  2. Stiti care este lungimea unui cordon ombilical? Cordoanele ombilicale pot avea lungimi diferite, intre 19 si 133cm. In medie acesta are aprox. 60cm. Stiti de cat are nevoie ca sa iasa in siguranta? Are nevoie de aprox. 10cm de la momentul angajarii lui in pelvis si pana la iesire. Pe scurt, nu trebuie sa faca o plimbare pana pe holul spitalului cu o lesa de 2 metri, de cand iese si pana in mana moasei sau a medicului 10 cm sunt mai mult decat suficient.
  3. Cand apare circulara de cordon? De obicei – culmea – apare cand cordonul este foarte lung, indicand tocmai acest lucru. Statistic, apare cam la o treime din nasteri si nu produce niciun fel de complicatie. La fel cum se infasoara in jurul gatului, acesta se poate infasura in jurul bratului, piciorului, sau pe frunte – acest caz din urma fiind cu adevarat mai ingrijorator deoarece la nastere poate fi strans f tare intre canalul nasterii si capul copilului. In practica insa cazurile sunt extrem de rare, de obicei pozitia cordonului modificandu-se in timpul travaliului, pe masura ce bebelusul avanseaza si se angajeaza in nastere. Un lucru sa tinem minte: natura nu e retardata, nu vrea ca noi sa o mierlim, ci vrea sa supravietuim si ne ofera toate circumstantele de care avem nevoie (in majoritatea cazurilor, desigur).
  4. Bebelusul nu respira pe nas, nici pe gura, decat dupa nastere. Din acelasi motiv copiii nascuti in apa nu se ineaca, ei au deja sursa de oxigen si nu vor respira pana nu vor fi stimulati de catre prezenta aerului.
  5. Pana in ziua de azi nu a existat nicio cercetare care sa spuna ca circulara de cordon, fie ea simpla, dubla, tripla, ori cat ar fi ea, ar fi motiv de cezariana. Asa ca data viitoare cand medicul va sugereaza ca asta ar fi motiv de cezariana, intrebati-l unde a citit asta ca sa cititi si voi. Vorba aia, daca tot mi se face cezariana, sa stiu si eu de ce.
  6. Daca intr-adevar, in timpul travaliuliu, se constanta de catre medic sau moasa ca fatul este ’incurcat’ in avansare tocmai de catre un cordon ombilical prea scurt, infasurat etc., lucru care se vede in monitorizarea fetala din timpul nasterii, se poate ajunge la decizia de a se efectua operatie cezariana. Insa aceasta nu va fi una ’la rece’, programata din moftul medicului si luand copilul prin surprindere, ci  ’la cald’, cu mama si bebe deopotriva pregatiti pentru actul nasterii, cu 90% din drum parcurs natural – ceea ce inseamna ca ambii si-au luat aportul de sentimente slash hormoni atat de necesari si ca cezariana este doar un mic hop la finalul acestui drum, care duce lucrurile la bun sfarsit. Cezariana salveaza vieti! Atunci cand este nevoie de ea!

Cam acestea sunt punctele principale ale povestii cu cordonul ombilical. Foarte posibil sa mai fie si alte puncte pe care nu le-am aprofundat, va invit sa va documentati si sa le descoperiti si daca este nevoie sa puteti decide in cunostinta de cauza.