Vă mărturisesc că sunt ani mulți de când dezbat acest subiect cu mamele cu care lucrez. Se pare că nu mama, nu copilul, ci societatea în care viețuim a impus niste reguli de atâta amar de vreme încât au ajuns literă de lege și aproape că ești privită cruciș dacă ai alte păreri.
Ce se crede și se emite pe toate frecvențele? Că odată ce copilul intră în colectivitate, se încheie cu alăptarea. De tot. Sau, în cazuri puțin mai bune, mama se chinuie să încheie alăptarea de la somnul de prânz cu câteva luni înainte de a merge copilul la creșă sau grădiniță.
Din toate motivele greșite. De exemplu:
🚫1. Cică nu ar putea copchilul să doarmă altfel la creșă. FALS! Absolut toți copiii care sunt pregătiți adecvat pentru intrarea în colectivitate se adaptează și la somnul de acolo. Cadrele didactice își adaptează și ele tehnicile în funcție de fiecare copil: unii au nevoie să li se cânte, să fie mângâiați, ținuți puțin în brațe, plimbați și așa mai departe. Majoritatea educatoarelor și îngrijitoarelor vor fi acolo să ajute fiecare copil să adoarmă după cum poate.
🚫2. Cică ar fi prea atașat de mamă și s-ar adapta mai greu. FALS! Atașamentul sigur față de mamă nu funcționează așa. Atașamentul sigur ajută și susține adaptarea copilului aflat în creștere la diversele provocări și schimbări ale vieții. Pentru că el, copilul, vă ‘ști’ că mama este locul sigur la care se poate întoarce oricând și care se va întoarce mereu la el.
🚫3. Cică nu îl primește în colectivitate dacă e încă alăptat. FALS! Iar dacă vi se spune așa ceva, să știți că este o încălcare a drepturilor și să nu vă conformați.
Ce se întâmplă cu adevărat când un copil alăptat încă merge la grădiniță?
Ce poți face tu să îi înlesnești procesul?
Dragă mamă, nu te stresa, nu te consuma și nu te chinui să scoți alăptarea (nici măcar doar cea de la somnul de prânz) în anticiparea începerii creșei sau grădiniței. Este pur și simplu un chin inutil!
Intrarea în colectivitate nu este condiționată de înțărcare și nici viceversa.
Tot ce ai nevoie să faci este să îl pregătești temeinic pentru schimbarea din viața lui, pentru ca el să știe că grădinița înseamnă și lipsa alăptării de prânz, printre altele. Și bucurați-vă în continuare de alăptare și de adormirea ușoară de prânz, la sân.
Truc: Poți face un grafic cu zilele rămase până la începerea grădiniței, și deci a schimbării de rutină, pentru ca el să înțeleagă mai bine când se va petrece totul.
Comenteaza